the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Stephen Phillips Architects
  6. 2015
  7. Gold Hall Residence / Stephen Phillips Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Gold Hall Residence / Stephen Phillips Architects

  • 13:00 - 14 January, 2017
Gold Hall Residence / Stephen Phillips Architects
Gold Hall Residence / Stephen Phillips Architects, © Kevin Dole
© Kevin Dole

© Kevin Dole © Kevin Dole © Kevin Dole © Kevin Dole + 26

  • Architects

  • Location

    Calabasas, United States
  • Architect in Charge

    Stephen Phillips
  • Project Team

    Cameron Helland, Richard Porter, Stephen Becker, Katsu Shigemi, Danny Thai, Tyler Armstrong
  • Area

    3000.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Kevin Dole
© Kevin Dole

Text description provided by the architects. Giving a facelift to an otherwise aged 1960s Malibu Canyon track home, Stephen Phillips Architects (SPARCHS) creates a sparkling contemporary gem. 

Located all too near the notorious Piuma Canyon Brush fires, executive television producer Ted Gold and his wife Cara Hall, a graphic designer, took on the challenge to purchase an all wood-sided shed-roof modern home and transform it into something original and beautiful. 

© Kevin Dole
© Kevin Dole

Working with a minimal budget one step at a time, they hired local California architect Phillips to make a series of strategic surgical design procedures to update, rejuvenate, and fortify their painfully drab house with elegance and style. 

As the original home had no front entry (it was originally accessed alongside the garage off the side-yard driveway) Phillips most notably created a two-story wrap-around balcony and deck that directed arriving guests to the front of the house. A dramatic new entry hall to the upper living level was added featuring a floating steel staircase with glass and stainless-steel guardrails alongside solid-white oak-wood treads.  

Axonometric
Axonometric

On the interior, the kitchen was completely renovated opening up towards the family room, dining room, breakfast nook,  and  entry  hall.  The baths, bedrooms, and living spaces were all reconstructed with new carpeting, tile, fixtures, and paint. Hall lent her design sensibility to provocatively update all the interior rooms. 

© Kevin Dole
© Kevin Dole
© Kevin Dole
© Kevin Dole

Phillips’s angular-roof entry becomes the central organizational figure within the overall design.  It brings visitors up from the garden to the living area, and uses glass extensively, shaded under a series of shifted and folded roof and wall planes that extend out to the canyon while framing distant mountain views. The new entry creates a dynamic yet relaxing contemporary space that reconfigures an otherwise rambling wooden shack with unclear floor plan into a strong well-organized contemporary dwelling. The family room, kitchen, and main hall all overlook the entry stair that provides views clear out to the mountains and easy access to the yard below.  

© Kevin Dole
© Kevin Dole

Fortifying the exterior the architect proposed a combination of cement board and metal panels alongside exterior cement plaster (stucco) wall surfaces to ensure a flame-resistant contemporary new look. The cement board panels serve as a light backdrop to a stunning use of dark metal seam roofing material that folds down, wraps up and around the roof, walls, and balcony. Carefully composed to highlight or diminish existing apertures and disparate housing forms, Phillips created a continuous well-composed design that compliments the pitched roof areas at the front and back of the existing canyon home.

Elevation
Elevation

What was formally a lackluster wood developer track house becomes a sparkling jewel through only a few carefully designed elements that add bold dynamism alongside much needed value and protection to this unique and contemporary Malibu Canyon home.

© Kevin Dole
© Kevin Dole

Product Description:
Built in a high-fire zone adjacent to the significant Malibu Fire of 2007, the architect fortified the exterior surfaces with a combination of cement board and metal panels alongside exterior cement plaster (stucco) to ensure a 1-hr flame-resistant contemporary new look. The cement board panels serve as a light backdrop to a stunning use of dark metal seam roofing which folds down, wraps up and around the roof, walls, and balcony. 

Cite: "Gold Hall Residence / Stephen Phillips Architects" 14 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797653/gold-hall-residence-stephen-phillips-architects/> ISSN 0719-8884
© Kevin Dole

Gold Hall 住宅 / Stephen Phillips Architects