the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Hungary
  5. Építész Stúdió
  6. 2016
  7. Széll Kálmán Square / Építész Stúdió + Lépték-Terv

Széll Kálmán Square / Építész Stúdió + Lépték-Terv

  • 02:00 - 19 October, 2016
Széll Kálmán Square / Építész Stúdió + Lépték-Terv
Széll Kálmán Square / Építész Stúdió + Lépték-Terv, © Gergely Kenéz
© Gergely Kenéz

© Gergely Kenéz  © Gergely Kenéz  © Gergely Kenéz  © Gergely Kenéz  + 25

  • Építész Stúdió Team

    Tamás Fialovszky, Richárd Hőnich, Benedek Sólyom, Gergely Kenéz, Gergő Jedlicska
  • Lépték-Terv Team

    Barnabás Szakács, Sándor Liziczai
  • Construction

    2015 - 2016
  • Open competition 1st prize

    2012
  • More Specs Less Specs
© Gergely Kenéz
© Gergely Kenéz

Text description provided by the architects. The project was the refurbishment of one of Budapest’s busiest downtown transport hubs, and the most visited public square on the Buda side. Due to the strict order of tramlines and roads, the main architectural and landscaping goal was to clean up and rationalize the inner parts, making the square a pedestrian priority public space with as many green areas as possible, in a way that does not interfere with the transferring crowd. The placement of the resting areas, filled with shrubs, trees, fountains and benches is based on an analysis of the crowd movement, providing the shortest route for each transfer and utilizing the least loaded patches, while leaving the heavy connections empty.

© Gergely Kenéz
© Gergely Kenéz
Site Plan
Site Plan
© Gergely Kenéz
© Gergely Kenéz

A total reconstruction meant the demolition of old soviet-era bus stops, commercial pavilions and the old tramlines crossing and dividing the square. The only exception was the fan shaped metro station, which was engineered in the 70’s, but got crowded during the decades with small shops blocking transparency from all sides. This iconic building opened up, and became a transparent meeting point. The new constructions - the service buildings and tram stops - follow the raw materiality of the metro station, in a square where the color is provided by the crowd rather than the architecture.

© Gergely Kenéz
© Gergely Kenéz
Plan 1
Plan 1
© Gergely Kenéz
© Gergely Kenéz

Product Description. Concrete reliefs were created via various techniques by the industrial design collective S’39 HYBRID MANUFACTURE, to give artistic variance and appeal to the concrete surfaces of the new construction. Materials including textiles, minerals and rubbers cast into the concrete created a mix of micro-surfaces that composed different collages – the centuries old map of Buda and Pest for example.

© Gergely Kenéz
© Gergely Kenéz

Elevation
Elevation

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Széll Kálmán Square / Építész Stúdió + Lépték-Terv" 19 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797567/szell-kalman-square-epitesz-studio-plus-leptek-terv/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.