the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. BYA House / BUDIC

BYA House / BUDIC

  • 11:00 - 28 October, 2016
BYA House / BUDIC
BYA House / BUDIC , © Jaime Navarro
© Jaime Navarro

© Jaime Navarro © Jaime Navarro © Jaime Navarro © Jaime Navarro + 18

  • Architects

  • Location

    Culiacán, Sinaloa, México
  • Architect in Charge

    Fernando Pérez Vera
  • Area

    1250.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Manager

    Luis Ramírez Villaseca
  • Project Architect

    Edgar Benítez
  • Team

    Octavio Cabrera, Andrea Canut, Dania Gómez.
  • Local Architect

    Alan Machado
  • Interior Designer

    Gloria Cortina
  • Structural Engineer

    Oliver Ubando
  • Lighting Design

    Artec3 Studio
  • More Specs Less Specs
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Text description provided by the architects. The client approached BUDIC (http://www.budic.com.mx) with two main requests for their house project, one functional and one aspirational. On the one hand, they needed a house that had adequate scale and comfort for a couple whose kids have grown and left the home, but that at the same time in which they could have a Christmas celebration with over 60 members of their extended family. On the other hand, they wanted to live in a “French Villa” that took advantage of the privileged location that the site provides on a peninsula.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Using the “French Villa” as a conceptual departure point, we adapted a pyramidal hipped-roof module that is implemented throughout the plan varying in size depending on the hierarchy of the space. This approach allowed for an integrating concept, at the same time it permitted for continuous and flexible, yet differentiated, spaces. This approached fulfilled the restriction from the residential development, where the project is located, to have pitched roofs covered in the clay roof tiles common to traditional Mexican residential architecture and it also met the clients’ desire to have tall expansive spaces, as the roof measures as much as 7.8 in height internally.

First Floor Plan
First Floor Plan

The pyramid as an organizing module was not only employed in plan, but in elevation as well, generating the organization of all of the façade elements as a series of protruding and detracting pyramids clad in smooth “conchuela” marble in combination with rough marble panels to create a series of contrasting textures. The façade pyramids are then cut to open windows and doors whose edges are delineated by metal frames that integrate LED lighting to highlight the volumes and to produce dramatic effects at night.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The pyramid motif is repeated in other details in the house, including flooring, doors and fixed furniture design in order to weave a formal logic through all of the scales of the project

Sections
Sections

Functionally, the project is arranged very simply in two main wings –public and private- connected by a vestibule that opens up to a garden-patio that overlooks the lake and can be filled with a thin layer of water or emptied to allow for bigger family events.

 The access to the vestibule is through a closed courtyard shaded by an existing tree.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The private volume of the house includes the owners’ bedroom, which includes a bathroom with a jacuzzi that visually blends with the adjacent outdoor pool. It also includes the visitors’ bedrooms in the second floor, accessible through the main stair. The TV Room/Office acts as the space that marks the transition between the public and private realm.

Axonometric
Axonometric

The public wing is conceived as a series of continuous spaces –living room, bar, dining room, breakfast room and kitchen- that can be integrated or used separately. The covered terraces that they connect to on the south façade also act as sun protection and extensions of the interior public space. An additional request by the owners to be able to constantly see and hear their visiting grandchildren from the kitchen -where they enjoy cooking- was solved through the insertion of a game room in a mezzanine that overlooks an expansive double-height kitchen.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

In the end, the project achieved the original goals of the clients by using their dream of living in a French Villa to develop a formal organizing concept that was flexible enough to seamlessly accommodate their lifestyle requirements as well.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "BYA House / BUDIC " [Casa BYA / BUDIC ] 28 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797544/bya-house-budic/> ISSN 0719-8884
© Jaime Navarro

BYA住宅 / BUDIC