All
Projects
Products
Events
Competitions

Central School / Atelier Didier Dalmas

Central School / Atelier Didier Dalmas

© Jérôme Ricolleau               © Jérôme Ricolleau               © Jérôme Ricolleau               © Jérôme Ricolleau               + 19

Fontaines-sur-Saône, France
  • Architects: Atelier Didier Dalmas
  • Area Area of this architecture project Area: 2700.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: LIMOGE REVILLON, SOMIROC-RAPHAT, VAGANAY SAS
  • Project Management Assistant: Voxoa
  • Economist : Cubic
  • Engineer Consultants: Strem, Cogeci, Arbor&Sens, Atelier.annegardoni, Quidort
More Specs Less Specs
© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Text description provided by the architects. Built on a area of 7962 square meters with strong slope, the school complex of Fontaines-sur-Saône knew how to take advantage of the site by fitting into the slope, offering school playgrounds to the South and assuring comfortable connections with urban public space.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

The entrance of the establishment is designed by the joint between the two esplanades (top and bottom), underlined by low walls of retraining structure accompanying a generous staircase of main access. An elevator and a banister assisted the entrance.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Since the high square, a standing space between the built and the Rigot Vitton avenue, allows to reach the nursery school entrance hall. This temporization allows to manage effectively entrances and taken out of pupils.

Sections
Sections

Volumes of evolution room and premises of the nursery school, come to affix in a forged concrete wall which allows to protect the school rooms of the activity of Simon Rousseau avenue. So, the remarkable element of the program as is the evolution room, comes in belvedere on the city and forms an urban hall underlining the entrance of the establishment.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Every class takes advantage of an important natural lighting because light shaft, settled in bottom of the class, ensure the homogeneity of illumination. 

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

The school complex was realized in armed concrete associated with insulation around. The final facing being an alternation of stones from Anstrude (clear tint) and wood cladding (pre-tinted).

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Established on an area forced by demolition and reconstruction of the new school complex in busy site, the establishment satisfies, from the on, the constraints of safety and accessibility.

Furthermore, he offers to the city of Fontaines-sur-Saône, a strong urban signal.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Product Description. The building is characterized by the purity of the materials that are used. Since the Simon Rousseau avenue, the forged raw concrete asserts the mass of sub-meanly and give, by contrast, an effect of lightness to the high part dressed pre-tinted wood and stone from Anstrude. Behind the raw concrete hide the technical premises. Above, is located the set of the uses bound to the learning of young pupils.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 69270 Fontaines-sur-Saône, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Central School / Atelier Didier Dalmas" 23 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797242/central-school-atelier-didier-dalmas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.