The Gardens of Gabriel / Atelier(s) Alfonso Femia

The Gardens of Gabriel / Atelier(s) Alfonso Femia

© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly+ 41

Asnières-sur-Seine, France
  • Architect In Charge:Alfonso Femia, Gianluca Peluffo, Simonetta Cenci, Nicola Spinetto
  • Design Team:Étienne Bourdais, Roxana Calugar, Sara Massa, Marzia Menini, Francesca Recagno, Francesca R. Pirrello, Sara Traverso
  • Client:SCI Asnières Seine AB represented by COFFIM and Eiffage Immobilier Île-de-France
  • Structure:Eiffage Construction Fluides
  • Acoustique:Meta Acoustique AMO
  • Economy :Tohier
  • Sps:OTCC
  • Eiffage Immobilier Bdc:BTP Consultants
  • Project Director:Nicola Spinetto
  • Project And Site Manager:Aude Robert
  • Collaborators:Caterina Pini, Vittoria Paternostro, Maud Laronze
  • Site Team :Alfonso Femia, Nicola Spinetto, Aude Robert
  • Artist Ceramics Frames:Danilo Trogu - La casa dell’arte Albisola
  • Stonemason Stone Angels:Frédéric Thibault - Louis Geneste Paris
  • Price :18.7 M euros
  • City:Asnières-sur-Seine
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. After two years of work, 5+1AA Alfonso Femia Gianluca Peluffo architecture agency ends a housing complex of four buildings with a shop in Asnières-sur-Seine (92).

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The project is situated between the end and the beginning of an urban axis of fundamental importance for the whole city because of the forthcoming opening of a major train station for the Grand Paris Line. The trapezoidal shape of the area of the project is particularly evident in aerial images. A first reflection arises: how to manage this arrangement? How to present the project towards Grésillons Avenue and the train station, since this area represents a structural interface from a functional point of view? How to dilate, in addition to the space already provided, this area and make it a true gateway to the neighbourhood?

Courtesy of 5+1AA Alfonso Femia Gianluca Peluffo
Courtesy of 5+1AA Alfonso Femia Gianluca Peluffo

The project was developed thanks to an analysis of possibilities: the atmosphere, the landscape light, the environmental constraints and the formal game that consists in a series of cuttings, openings, slidings defining the three bodies of the building. The city is in continuous dialog with the internal park, creating a building/landscape rhythm. The architectural writing of the project is based on this notion of rhythm (openings, materials, treatment of the top floors): it favors, in a common grammar, the diversity of the urban landscape created between city and nature.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The project is characterised by a reafirmation of the decor with the use of ceramics and the ornamentation of the façades represented by six angels. This reafirmation invites to reconsider housing as a home, a place to live, and not only an addition of requirements to satisfy. Unity, urban rhythm, classical vertical stratification, a unique matter that integrates some shades able to foresee the soft metamorphosis towards the sky, where are the ancestors of the cities, observing us, looking towards the horizon, towards the sky. The decoration reappears in the city as a means of identity and pleasure, beauty and culture.

Courtesy of 5+1AA Alfonso Femia Gianluca Peluffo
Courtesy of 5+1AA Alfonso Femia Gianluca Peluffo

The two façades situated on the edge of the site bene t from a specific treatment. The northern façade gives onto the area in front of the RER regional high-speed train station and acts as an entrance to the urban development zone. The shop on the ground floor has a completely glass façade. As for the south façade it presents the urban face of the project along with the car park, it is in total contrast with the glassfronted façade to the north.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The programme consists of 144 affordable housing units and 39 social housing units going from R+1 to R+8, and includes 360 square metres of commercial space. The project’s composition of volumes is divided up into three buildings developed mainly along the length of the RER line C. This segmentation allows for the central section to remain completely visible, a reduction in the number of solely north-facing units and the creation of a supplementary southfacing façade. The different blocks are interlocked, in a way that highlights the unitary elements of the composition and encourages urban diversity.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:92600 Asnières-sur-Seine, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Gardens of Gabriel / Atelier(s) Alfonso Femia" 13 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797154/the-gardens-of-gabriel-5-plus-1aa-alfonso-femia-gianluca-peluffo> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

Gabriel花园 / Atelier(s) Alfonso Femia

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.