All
Projects
Products
Events
Competitions

Valley Villa / arches

Valley Villa / arches

© Norbert Tukaj            © Norbert Tukaj            © Norbert Tukaj            © Norbert Tukaj            + 39

Houses  · 
Vilnius, Lithuania
  • Architects Authors of this architecture project arches
  • Area Area of this architecture project
    415.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Focus, Inarchi, Kebony, Lifesteel, Rathscheck Schiefer, Reynaers Aluminium
  • Lead Architects

    A.Liola, R.Liola, E.Neniškis, M.Kaučikaitė, E.Geštautaitė
  • Photographs

    • Structural Engineers

      Dainius Dubaka
    More Specs Less Specs
    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj

    Text description provided by the architects. Just a few hundred meters from the active city street and you can find yourself in exclusive surrounding of the park. Calm and harmony of nature. This sensation is enhanced by natural valley, the old Raguva. Sunny slope of the valley. Outskirts. Place of the former wooden farmstead. Regional park territory. Regulated architectural solution. Territory limitations for architectural expression and clients vision to live in contemporary house – these were starting points.

    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj
    Section
    Section
    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj

    How to harmonize all of this? 

    The object is located in the sunny part of the slope next to the outskirts. It is designed in the former farmsteda place. Existing slope and all valuable trees in the site are preserved. The idea of the building is to ,,hang“ it over the valley and open it to the valley by continues  windows. The ground floor is partly hidden in the slope. Due to black shale finish the ground floor disappears in otskirt shadow. Only the  first floor volume, finshe wit natural wood, is exibited .  Laconic, sculptural form of volumes interprets the silhouette of traditional  sloped house. Divided volume, varying forms forms, humane proportions, glass and wood harmony creates the impression of lightness.  Interior  spaces follows forms of the volume. Integral natural wood finish of the facades and roof creates impression of form solidity.  The volume with its materials and coloring flourishes in forest and valley background. By dividing the volume, micro-spaces -  courtyards  are created.  This is the building in nature. Therefore all main interior spaces have  entrances into exterior spaces- courtyards. Courtyards are arranged in different levels, creating sensation of wholeness and privacy, enables to enjoy both morning and evening sun.  The hanging volume of the first floor naturally creates the terrace. Windows of the ground floor are partly covered with the vertical wooden lamelles, they serve as protection from overheat and becomes a part of the interior. Suroundings are planted with grass, the path to the enrance is of granite tiles in order to minimize the intervention to the nature. The plot is surounded with the open work fence. 

    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj
    Plan 2
    Plan 2
    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj

    Product Description. For building facades exclusively natural finishing materials were selected. The main finishing material is pine wood manufactured by ,,Kebony“ technology. Pine was selected as typical tree for the surrounding. Using unique ,,Kebony“ technology  wood becomes particularly resistant, stable, durable and there is no need for any additional maintenance. It is ecological product and this becomes important factor in regional park territory. Within time, pine wood grays ant fits the environment even more by fading in pine trunk background.

    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj

    Because of the exclusive qualities of ,,Kebony“ technology, manufactured wood allowed to create visually solid volumes. Finish is applied not only for the facades but also for varying geometry of roof planes, visible from the slope.  The wood is attached to stainless steel profiles system within self-fixate plastic holders. The accurate wood geometry allowed to combine wooden finish planes, form vertical wooden blinds by creating accurate graphics. The graphics is continued by natural shale finish. Black ,,Rathscheck“ shale is used for finish of the lower parts of the volume. Shale finish is also attached to stainless steel profile system fixing with fixating glues in vertical stripes. The graphical expression is enhanced by metal railing stripes fixed above the shale contunueing its vertical division. Different materials, different elements supplement  each other fulfilling the facade graphical expression. It is all about the graphical interpretation of park trees trunks. 

    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj

    The other reason for choosing natural wood as the main finishing material of the volume is the aim to interpret Lithuanian traditional wooden house. The main characteristics of Lithuanian traditional houses are laconic volume, double pitched roof, wooden blinds, wooden finishing and granite rocks foundation.  Considering that the project site is in regional park territory, the idea was to remind qualities of traditional farmstead house by interpreting it in a contemporary way.

    © Norbert Tukaj
    © Norbert Tukaj

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "Valley Villa / arches" 11 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796792/valley-villa-arches/> ISSN 0719-8884
    © Norbert Tukaj

    立陶宛山谷别墅 / arches

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.