All
Projects
Products
Events
Competitions

The Rock / Studio Pacific Architecture + Warren and Mahoney

The Rock / Studio Pacific Architecture + Warren and Mahoney

©  Patrick Reynolds ©  Patrick Reynolds ©  Patrick Reynolds ©  Patrick Reynolds + 16

Wellington, New Zealand
  • Client : Wellington International Airport Limited
  • Project Management: IMPACT Project Management
  • Structural Engineer: BECA
  • Civil Engineeer : SKM
More Specs Less Specs
©  Patrick Reynolds
©  Patrick Reynolds

Text description provided by the architects. A challenging brief with a double ambition meant that the 2010 redevelopment of the Wellington International Airport Passenger Terminal required a unique and innovative design.

©  Patrick Reynolds
©  Patrick Reynolds

The first task was to meet a set of complex technical specifications that included functionality, planning efficiency, economy in building materials and optimisation of the available pocket building site, heavily constrained by aircraft choreography. In conjunction with external apron works, the project involved the expansion of interior floor area, new retailing, linkages from the recently reconfigured passenger processing area, and an increase to eight aerobridge-capable gates from the original six. The project encompassed 3,500m2, of which 2,017m2 was additional floor area, including the new terminal building. 

Courtesy of Studio Pacific Architecture + Warren and Mahoney
Courtesy of Studio Pacific Architecture + Warren and Mahoney

Crucially, the brief also demanded the creation of a memorable visitor experience through a unique, edgy aesthetic that embodied a strong sense of place.

©  Patrick Reynolds
©  Patrick Reynolds

Connected strategically to the surrounding structures via a glass link that allowed the existing airport buildings to remain fully operational during construction, the new terminal building is a standalone structure. Its oscillating outline was derived from the indentations of aeroplane docks into the triangular site. The organic irregularity of this outline dovetailed with the concept of the building as a crusty, enigmatic rock – a gesture to the land’s geological past, recalling the craggy, sea-battered Wellington coast. A radical departure from airports worldwide, preoccupied with imagery of lightness and flight, The Rock terminal instead evokes the anchoring qualities of the land that rises to meet planes as they touch down and the coast that recedes away as they depart. Its copper finish provides unparalleled durability in a corrosive environment of sea air and aircraft fuel gases.

©  Patrick Reynolds
©  Patrick Reynolds

In contrast to the bland interiors that typify most international airports, the interior exudes warmth and resounds with personality. Honey-coloured macrocarpa ply softens theatrical strata of dark-stained panels fissured with light. Spaces unfold on varying levels and exploration is welcomed, with journeys gently modulated by a series of ramps. Travellers are able to enjoy areas that are engaging and restful, impressive and intimate.

Plan Level 0
Plan Level 0
Plan Level 1
Plan Level 1

A range of integrated design initiatives enhances the building’s environmental performance. These include the use of low-velocity air displacement through arrays of slotted panels to minimise mechanical plant, the retention of as many finishes as possible in the existing building, the use of ramps over mechanical options where possible for vertical circulation, a highly insulated building envelope and the selection of sustainable timbers for interior linings.

Product Description. The 0.6mm KME TECU folded copper sheet cladding was the ideal material that could be formed to the complex geometries of the building form, and at the same time withstand the demanding aeronautical and maritime environment Wellington Airport is located in. The oxidising patina that has developed over time has further reinforced metaphorical references to the rocky geology of the region that the project is inspired by.

©  Patrick Reynolds
©  Patrick Reynolds

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Wellington, New Zealand

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Rock / Studio Pacific Architecture + Warren and Mahoney" 06 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796785/the-rock-studio-pacific-architecture-plus-warren-and-mahoney/> ISSN 0719-8884
©  Patrick Reynolds

新西兰“巨石”候机楼 / Studio Pacific Architecture + Warren and Mahoney

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.