the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Chile
  5. SML Arquitectos
  6. 2014
  7. Edificio Piacenza / SML Arquitectos + Tri Arquitectura

Edificio Piacenza / SML Arquitectos + Tri Arquitectura

  • 09:00 - 18 July, 2018
Edificio Piacenza / SML Arquitectos + Tri Arquitectura
Edificio Piacenza  / SML Arquitectos + Tri Arquitectura, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 19

  • Architects

  • Location

    Las Condes, Santiago Metropolitan Region, Chile
  • Architect in Charge

    SML Arquitectos + TRI-Arquitectura
  • Area

    4375.29 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Author Architectes

    SML Arquitectos (Juan Sebastián Lama-Felipe Moreno-Franco Somigli), TRI-Arquitectura (Michel Carles- Carlos Mardones- Pablo Valdivia)
  • More Specs Less Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. The Piacenza Building arises from a commission to design a multi-residential building on a small site designated for medium rise development. Constructions from 7 to 10 storeys surround the site, however, given the site area, we were only allowed to develop five storeys and a sixth floor with larger setbacks on the sides.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The challenge of the project resides in how to turn this apparent disadvantage into a mark of distinction. We proposed the design to be in explicit contrast to the surrounding buildings, typically tall, bulky, and having a typical residential apartment building character. Our proposal suggests a small scale, low density, and using materials such as exposed in situ concrete and expanded metal sheets on the outside. Thus, the building looks more appropriate for the site yet also unique, standing out among its surrounding. Regulatory constraints are clearly evident in its simple and pure geometry, and the upper level is planned as an overlaid black box to the lower concrete volume, while, towards the street, the terraces are designed as thin slabs cantilevered over the front yard.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The access to the building is through a path flanked by a planter walled landscape open to the public space and next to an illuminated wall. This wall is coated with expanded metal sheets, which casts a dim and vibrant light over the entire facade on the ground level.

Ground Floor
Ground Floor

Once inside, a foyer with a reception table, clad in cedar, leads towards the community spaces on the ground floor and to the upper levels of the building.

Axonometric
Axonometric

There are 32 apartments with different typologies, ranges from two bedroom duplexes to larger apartments opening to private backyards on the ground floor.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

On the top floor, a common area is provided with barbecue facility and a ‘lookout pool’.

Model
Model

Overall, the Piacenza building shows that it is possible to develop a project that meets the strict rules and parameters of multi-storey residential buildings, and also provides a new solution which makes the project stand out from the typical built form. 

© Nico Saieh
© Nico Saieh

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
SML Arquitectos
Office
Tri Arquitectura
Office
Cite: "Edificio Piacenza / SML Arquitectos + Tri Arquitectura" 18 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796735/edificio-piacenza-sml-arquitectos-plus-tri-arquitectura/> ISSN 0719-8884