Boulogne-Billancourt Office / Studioninedots + Ateliers 115

Boulogne-Billancourt Office / Studioninedots + Ateliers 115

© Peter Cuypers© Peter Cuypers© Peter Cuypers© Peter Cuypers+ 25

Boulogne-Billancourt, France
  • Project Team:Wouter Hermanns, Daniel Aw, Freddy Koelemeijer, Eliano Dias Felicio, Pedro Piernas
  • Engineering And Project Manager:Jean-Marc Saurer
  • Partner:Ateliers 115 Architectes, Paris: Jean-Claude Martinez, Eric Brunel
  • Contractor:AGB
  • Facade Consultant:Interface; Dennis Soules, Fabrice Bourgon
  • Structural And Services Consultant:Egis
  • Design Team:Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • City:Boulogne-Billancourt
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

Text description provided by the architects. Boursorama Banque has moved into its new Parisian head office in Boulogne-Billancourt designed by Studioninedots. In collaboration with Ateliers 115, Studioninedots created a robust and clear building distinguished by its subtle recesses and terraces but foremost by the striking facade that interplays rhythms of bronze-coloured blades.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

 The bank building is situated on a section of the old Renault factory site in Paris. The plot Lot YA sits within a dense urban fabric and points with its southern tip towards the adjacent Parc Billancourt and the river Seine. This resulted in a paradox: optimal views of the park were desired but, simultaneously, incoming direct sunlight should be blocked.

Concept
Concept
Concept
Concept
Concept
Concept

Studioninedots approached the challenge with a clear solution: vertical aluminium blades. By placing them at an angle, the blades function to block sunlight during the harshest hours while retaining views. The spacing of the blades is determined by the amount of sunlight and the orientation, resulting in a large variety of facade compositions. As one moves around the building, the facades continuously change appearance. Placing the main entrance in the southern tip positions the bank prominently amongst the ‘front row’ on the park and also establishes an interesting vista through the inner court.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

The building is designed to stand its place among the high rises on Avenue Pierre Lefaucheux. Utilising horizontal layers, for example in the form of recesses and terraces, connects it better to the smaller scale residential buildings in the neighbourhood. 

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers
Diagram
Diagram
© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

This site comprises the last large scale development within Greater Paris and will accommodate approximately 15,000 residents and occupants. The urban plan is designed by Patrick Chavannes. Renowned architects including Jean Nouvel, Dominique Perrault, KCAP, LAN and Baumschlager&Eberle have designed individual plots. Studioninedots won the invited competition in 2012 for the development of Lot YA, which was commissioned by an innovative, open-minded client. 
YOU, Lot YA is the first project completed by Studioninedots in France.

© Peter Cuypers
© Peter Cuypers

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:44 Rue Traversière, 92100 Boulogne-Billancourt, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Boulogne-Billancourt Office / Studioninedots + Ateliers 115 " 16 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796734/boulogne-billancourt-office-studioninedots-plus-ateliers-115> ISSN 0719-8884
© Peter Cuypers

Boulogne-Billancourt 办公楼 / Studioninedots + Ateliers 115

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.