the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. Hooba Design
  6. 2016
  7. Mehrshahr Villa / Hooba Design

Mehrshahr Villa / Hooba Design

  • 02:00 - 12 October, 2016
Mehrshahr Villa / Hooba Design
Mehrshahr Villa / Hooba Design, © Babak Toosipour
© Babak Toosipour

© Deed Studi © Pooyeh Nouryan © Babak Toosipour © Pooyeh Nouryan + 26

  • Client

    Aptus Iran Company
  • Project Manager

    Mohsen Kazemianfard
  • Phase 2

    Dariush Ghorbani
  • 3D illustration

    Mona Razavi
  • Presentation

    Parima Jahangard, Atousa Shiran, Pooyeh Nouryan
  • Structure

    Steel Framing
  • Mechanical & Electrical

    Mr Etemadi
  • Supervisor

    Aptus Iran Company
  • Furniture

    Harmony Company
  • More Specs Less Specs
© Pooyeh Nouryan
© Pooyeh Nouryan

Text description provided by the architects. The Initial idea of this project was to design a 330 m2 villa in a 3 hectares private yard facing a lake. One of the main criteria was to create spaces that are closely engaged with the surrounding landscape, an uninterrupted connection between the interior and the exterior to form a structure which becomes a part of the site itself:

Diagram 1
Diagram 1
Diagram 3
Diagram 3

A. A systematic organization of open and semi-open spaces was used to enhance the presence of nature in the interior spaces. The main semi-open space is a void on the first floor of the main cubical form. The strategic position of this void provides both physical connection to the private lounge and the master bedroom as well as visual connection to the lake. The semi-open space is also connected to the terrace on the lake side by the means of a bridge. This terrace is a perfect view point of the lake.

© Babak Toosipour
© Babak Toosipour
© Deed Studi
© Deed Studi

B. The stones used on the façade are in harmony with the existing stones in the garden. These stones are used in their natural form but in a controlled horizontal pattern. The voids in the stone pattern provide a controlled overlook and a limited sunlight penetration to spaces such as washrooms and corridors which require less exterior exposure.  Integration of the voids and solids not only creates a consistent exterior façade, but also provides the interior spaces with a view to the greenery. At nights these voids provide a lighter feeling of the solid exterior façade. These voids are also used to naturally ventilate the building as well as to implement the mechanical equipment.

© Babak Toosipour
© Babak Toosipour

C. The existing trees between the open and semi open spaces were kept so that both spaces are surrounded by vegetation. The variation of sunlight penetration through the leafs during the day significantly enhances the quality of the atmosphere.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

One of the main criteria in the design process was to maximize the amount of sunlight exposure. Two sets of skylights were implemented, one over the main staircase and the other at the vertical gap between the two roofs. Moreover, transparent dividers implemented parallel to the vertical skylight increase sunlight penetration to spaces not directly connected to the skylight. The main function of the horizontal skylight over the main staircase was to provide natural winter heating. This skylight could be shaded in summer to prevent excess sunlight exposure. In section, these systems enable sunlight penetration in three directions: vertical, horizontal, as well as diagonal.

© Babak Toosipour
© Babak Toosipour

View the complete gallery

Cite: "Mehrshahr Villa / Hooba Design" 12 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796647/mehrshahr-villa-hooba-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Babak Toosipour

Mehrshahr 别墅 / Hooba Design