All
Projects
Products
Events
Competitions

A Scaffolding System for a Temporary Facility / Peris+Toral.arquitectes

A Scaffolding System for a Temporary Facility / Peris+Toral.arquitectes

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 19

Barcelona, Spain
  • Area Area of this architecture project Area: 300.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs Photographs: José Hevia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AISLUX, Balat Modulos Prefabricados, KREUM, LAYHER, MUROX, PARKESTIL, SOLAN, TOKIO METAL
  • Client: BIM/SA
  • Collaborators (Students): Izaskun González
  • Stracture: Manel Fernández
  • Installations: Jaume Pastor
; Eletresjota tècnics associats
  • Collaborators: Ana Espinosa, Leticia Soriano
  • Construction: Benito Arno e Hijos
  • Cost: 168.579 €
More Specs Less Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. In response to both the temporality of the facility and the context where is located, Peris+Toral stands up for a detachable and reusable construction that minimizes the trace on the territory: a scaffolding system as structure and formal solution of the project. 

This temporary facility built a year ago by the Catalan practice Peris+Toral, is part of the provisional urbanization of the Glòries Square in Barcelona. With this project, the studio reasserts a new way of working and enhances its search for new solutions and constructive processes.

© José Hevia
© José Hevia
Section
Section
© José Hevia
© José Hevia

The facility is thought to be an information point, an exhibition area about the proposed project of the square and rental point of electric bicycles. Is located in a crossroads of pedestrian circulations; which crosses the square towards the sea-mountain and another which transversely connects the two nearby facilities: nursery oaks and the new pergola. 

Axonometric
Axonometric
Axonometric
Axonometric

In its temporary condition, the construction is subtly integrated into the transformational environment of Glòries Square. Its linear shape, materials and its structural system highlight both their ephemeral character and the idea of permeability. Along these lines, scaffolding acts as a support of the three envelopes necessary to provide habitability to the construction: an impermeable and translucent polycarbonate skin, a shade mesh and a metal mesh as a protection. 

© José Hevia
© José Hevia

The areas which host the internal program and services are solved by two structural prefabricated modules of site hut, whereas wood on the pavement and on the transverse thresholds provide warmer areas in the facility. 

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Plaça de les Glòries Catalanes, Barcelona, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "A Scaffolding System for a Temporary Facility / Peris+Toral.arquitectes" [Punto de Información en Glorias / Peris+Toral.arquitectes] 05 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796646/a-scaffolding-system-for-a-temporary-facility-peris-plus-torarquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.