All
Projects
Products
Events
Competitions

Treehouse Suite / Deture Culsign, Architecture+Interiors

Treehouse Suite / Deture Culsign, Architecture+Interiors

© The Cubic Studio © The Cubic Studio © Leonardo Palafox © Leonardo Palafox + 16

Hotels  · 
  • Management Company

    Playa Viva S de RL de CV
  • Owner

    David Leventhal
More Specs Less Specs
© The Cubic Studio
© The Cubic Studio

Text description provided by the architects. Stroll the one-mile beach of this 12-key 200 acre eco-resort, and what draws your gaze is an elliptical shaped bamboo wrapped platform hovering somewhere between the canopy of palms above and green shrubbery below.  This perch is the beachfront bedroom of the 700sf bi-level treehouse suite.

© The Cubic Studio
© The Cubic Studio

Upon approach, though hard to distinguish interior from exterior, there is an open-air lower-level villa housing the sitting area and bathroom and upper-level perch for the sleeping area. The villa’s palm-tree-pierced, clay tile roof and exposed wood beams provide a textural ceiling for the lounge and bathroom, where locally sourced wood becomes countertop, carved stone is the vessel sink and hand-laid pebbles create the graphic shower floor.  Bamboo screening provides privacy while the roof is intentionally carved back so showering can be experienced outdoors, revealing palm trees by day and a blanket of stars by night.  With all water heated by solar, all water recycled, all electrical provided by 100% solar power and all-inclusive yoga classes, the impassioned eco-traveler or curious explorer can find harmonious balance with the surroundings and one’s self.

© Leonardo Palafox
© Leonardo Palafox

The perch removes all unnecessary elements to deliver an au naturel, immersive retreat. An oversized, curved wood door perfectly arches to the bamboo sheathed perch. Minimal locally made furnishing deliver unobstructed front and rear views, while hatch windows scatter about for continual peeks of nature and support passive cooling. Interior and exterior bamboo shoot reflects splaying branches of a true perch. Locally sourced woods create the perch edges of floor, ceiling and wall, each stagger as the randomization of elements found in nature. Hoping to nudge guests to peel away typical inhibitions, a two-person floor hammock with unobstructed views down gives a true sense of suspension.

Floor Plan
Floor Plan

With an expedited schedule, it took 6 months from the initial design meeting, to receiving the first treehouse suite guest.

© The Cubic Studio
© The Cubic Studio

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Guerrero, Mexico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Treehouse Suite / Deture Culsign, Architecture+Interiors " 04 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796571/treehouse-suite-deture-culsign-architecture-plus-interiors/> ISSN 0719-8884
© The Cubic Studio

墨西哥生态树屋寓所 / Deture Culsign, Architecture+Interiors

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.