the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Poly Studio
  6. 2016
  7. The Corner House / Poly Studio

The Corner House / Poly Studio

  • 17:00 - 3 October, 2016
The Corner House / Poly Studio
The Corner House / Poly Studio, © Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

© Tatjana Plitt           © Tatjana Plitt           © Tatjana Plitt           © Tatjana Plitt           + 24

  • Architects

  • Location

    Melbourne, Australia
  • Architect in Charge

    Daniel Wolkenberg
  • Area

    240.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. A key conceptual driver of the project was the relationship of the new to the old. It was important that the extension both complement and contrast with the original house. As a result, we clad the extension in Silvertop Ash, an Australian  hardwood timber, to complement the weatherboard cladding of the original house. But, whereas, the weatherboard was painted white, we stained the new cladding in a black stain as a contrast.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

This project involved the re-configuration and extension of an Edwardian weatherboard house in the Melbourne suburb of Balaclava to provide for the evolving needs of a young family.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Located on a prominent corner within the neighbourhood, the design leverages the opportunities of its multiple frontages and its condition of being experienced ‘in the round’ to animate and engage with the streetscape. The organisation of the house is expressed in ‘black and white’ on the west elevation which faces the side street, with its didactic expression of the relationship of new and old. The new extension is a deformed box, clad in timber and stained black to contrast with the original, white weatherboard Edwardian cottage at the front. A plywood canopy folds into the side of the original house to carve out a carport: serving to conjoin the two main volumes of the house. The north façade registers the sectional profile of the spaces behind, expressed by a pink fascia ribbon that frames the life within.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The massing of the extension responds to various parameters. Rather than a dumb box at the back of the house, it seeks to complement the original house by drawing on the form and geometry of the bay window and the roof-form. The extension is pushed down on the south to minimise its visual impact on the original house. The form on the northern face is shaped to incorporate solar control - effectively forming a self-shading facade without the need for applied sun shading. 

Section
Section

The internal planning of the house has been structured around a series of separate zones. The original house at the front comprises a parents’ zone including the master bedroom with WIR and en suite bathroom as well as a generous study / home office. The ground floor of the extension comprises a living and dining zone connected to the kitchen and laundry, oriented to the north and opening out to the garden. The third key zone occupies the first floor of the extension and comprises the children’s bedrooms which are oriented to the north and open out onto a shared balcony overlooking the garden. Off street parking has been located within the footprint of the original house which creates a highly efficient floor plan that maximises the size of the back garden.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The house has also been designed to incorporate passive design principles. Key rooms and spaces are oriented to the north with effective solar shading, with a minimisation of windows facing east and west. Windows have been strategically located to encourage cross-ventilation. Reverse brick veneer construction has also been adopted in the living space to incorporate thermal mass into the house

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

View the complete gallery

About this office
Poly Studio
Office
Cite: "The Corner House / Poly Studio" 03 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796570/the-corner-house-poly-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments