the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. United States
  5. FLOAT Architectural Research and Design
  6. 2008
  7. Watershed / FLOAT Architectural Research and Design

Watershed / FLOAT Architectural Research and Design

  • 15:00 - 3 October, 2016
Watershed / FLOAT Architectural Research and Design
Watershed / FLOAT Architectural Research and Design, Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design
Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design

Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design + 15

Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design
Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design

Text description provided by the architects. The owner is a philosophy professor and a well-known nature writer. She commissioned the studio as a retreat for herself and for visiting writer friends. Her first request was for a roof that would let her hear rain falling.

Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design
Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design

The writing studio site is a small piece of land along the Marys River about 20 minutes from the owner’s home in town. The studio sits just uphill from riparian wetlands that are part of a project to restore hydrological and ecological function to the whole Marys River watershed.

Floor Plan
Floor Plan

Thewriting studio is designed to reveal the ecological complexity of the site to visitors and in this way it is successful:  Small tunnels under the studio bring rare reptiles and amphibians into view through the floor-level window. The water collection basin that doubles as the front step draws in birds and deer. At midday, the silhouettes of these animals project from the water onto the interior ceiling. Windows on the west and north sides frame different bird habitats—the tops of fence row trees and the patch of sky at a hilltop updraft. The roof diaphragm amplifies rain sounds and the collection basin is a measure of past rainfall.

Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design
Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design

Two major intentions underlie careful design detailing: 1) that the studio be able to be constructed without road access, without electricity on site, and without major excavation and 2) that the building be removable and recyclable at the end of its useful life.

Section
Section

The way the studio is designed in three separate construction stages made it possible to shop fabricate most of it and then to walk the parts to the site for assembly. The first stage of construction was the site-poured foundation piers that are cast to spread the weight of the building on the ground and to drain water away from the steel frame. The second stage, the steel frame, was shop fabricated and dropped in a single piece onto the piers by a track drive front loader. Stainless steel bolts connect dado-grooved cedar 2x6s to the frame and the final tongue-in-groove cedar and glass enclosure layer floats in those grooves and on rubber engine seats. There are no irreversible connections. The wood enclosure can be updated or recycled piece-by-piece as necessary. The steel frame can be removed the same way it arrived and can be reused or recycled.

Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design
Courtesy of FLOAT Architectural Research and Design
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Watershed / FLOAT Architectural Research and Design" 03 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796403/watershed-float-architectural-research-and-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments