the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Slovenia
  5. SADAR + VUGA
  6. 2016
  7. Lobby Renovation for the Bank of Slovenia / SADAR+VUGA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lobby Renovation for the Bank of Slovenia / SADAR+VUGA

  • 20:00 - 8 October, 2016
Lobby Renovation for the Bank of Slovenia / SADAR+VUGA
Lobby Renovation for the Bank of Slovenia / SADAR+VUGA , © Miran Kambič
© Miran Kambič

© Miran Kambič              © Miran Kambič              © Miran Kambič              © Miran Kambič              + 11

  • Architects

  • Location

    Ljubljana, Slovenia
  • Architects in Charge

    Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Tina Hočevar, Gregor Turnšek, Tjaša Plavec
  • Area

    531.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Students Interns

    Primož Černelč, Urška Rupnik, Marko Kavčič, Jan Trunkelj, Maja Omerzel, Tjaša Plavec
  • Assistant

    Ana Kreč
  • More Specs Less Specs
© Miran Kambič
© Miran Kambič

Text description provided by the architects. The renovation of the Bank of Slovenia’s central lobby was designed at a student workshop at Ljubljana’s Faculty of architecture. The project was executed by SADAR+VUGA in close collaboration with the initial student design team.

Bank of Slovenia's headquarters are located on Slovenska Boulevard. The portal of the 1920s building is adorned by two mighty Atlants. Behind this impressive entrance is the central lobby of the Bank of Slovenia.

Floor Plan
Floor Plan

Before the reconstruction it had the character of a publicly accessible, monofunctional bank hall: it hosted cashier desks and a mailroom. Despite its central location and formidable size, it was in no condition to host protocolar events.

A complex programmatic and spatial reconstruction made the lobby an interactive space, intended mainly for the Bank's employees. Here they can meet, work, socialise or greet their guests. The flexible design envisions both formal and informal usage, which is why the lobby becomes a strong identification point for its daily users as well as for the institution of the Bank of Slovenia.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The space is designed to provide the employees with a more relaxed, diverse and interactive work environment and at the same time create a protocolar space for Bank's official events. Combining the two created a space which offers strong identification for the employees as well as for the institution.

The monofunctional space became a frame within which several ambients and programs were layered. The new programmatic sections, incorporated in the niches, intertwine in a club-like ambient without strict programmatic boundaries. A soft curtain, that allows the users to regulate the level of intimacy, is the only physical boundary of the space.

Section
Section

Library is placed next to the south openings; adjacent to it is a small self-service bar. Both are separated from the main area by a glass wall. Library's program is complemented by the reading room, and café extends into a lounge area.

Three meeting rooms are placed on the opposite side of the lobby. Closing the curtain separates them from the main space and thus ensures privacy for informal meetings and workshops. Service spaces are placed at the back of the lobby, their walls upholstered with rich blue textile that gives depth to the space.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The lobby is furnished with a comfortable armchair Triglav, developed for this project.

The new areas intentionally recreate a living room-like environment, where the employees can feel comfortalbe and at ease. Warm and soft materials, like textile (curtains, flooring, upholstery) and wood (celiling lamellas), are chosen. The area is ambientally lit. Blue, green and golden tones are complemented by neutral furniture in dark matte and reflective tones.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The central, triple height area, is in contrast with the warm and ambiental surroundings. Its classical architecture is accentuated with stone cladding and a monochromatic palette, which makes it a perfect setting for protocolar events. The central space can be separated from other programes by enclosing the curtains around its perimeter.

The lobby's main feature is a mighty chandelier, which – with its circular form and silver and gold materiality – simbolizes a coin as a representative image of the national bank. The 'levitating coin' is made of aluminium truss, lined with satinated tin in two shades, suspended from steel cables and mounted into the walls. The chandelier centers the programmatically mixed lobby and creates a solemn atmosphere appropriate for the events it holds. 

© Miran Kambič
© Miran Kambič
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Lobby Renovation for the Bank of Slovenia / SADAR+VUGA " 08 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796230/lobby-renovation-for-the-bank-of-slovenia-sadar-plus-vuga/> ISSN 0719-8884
© Miran Kambič

斯洛文尼亚银行大厅改造 / SADAR+VUGA