the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. a.k.a Architecture
  6. 2014
  7. Nelson House / a.k.a Architecture

Nelson House / a.k.a Architecture

  • 17:00 - 30 September, 2016
Nelson House / a.k.a Architecture
Nelson House / a.k.a Architecture , Courtesy of a.k.a Architecture
Courtesy of a.k.a Architecture

Courtesy of a.k.a Architecture Courtesy of a.k.a Architecture Courtesy of a.k.a Architecture Courtesy of a.k.a Architecture + 32

Courtesy of a.k.a Architecture
Courtesy of a.k.a Architecture

Text description provided by the architects. The Nelson House is situated on a rise overlooking Kapiti Island and the coastal residences of Waikanae Beach. The clients brief was for a house that was quintessentially ‘Kiwi’ in its’ aesthetic and materiality. With a love of timber weatherboards, plywood and concrete, it became important to include these materials in the house in an honest and integral way. Due to the sloping nature of the site and the need to have a division between the owners’ day-to-day living spaces and guest accommodation, the plan required a split from the start – whether horizontal or vertical in nature.

Courtesy of a.k.a Architecture
Courtesy of a.k.a Architecture
Plan 0
Plan 0
Courtesy of a.k.a Architecture
Courtesy of a.k.a Architecture
Plan -1
Plan -1

The concrete spine wall serves as a divider between the two distinct building forms (one clad in weatherboard, the other ‘service’ area clad in plywood) and also a heat-sink for the fire, maintaining a uniform heat during the colder winter months. The dual roof forms collide over the dining/gallery area with a clear intersection of the two highlighted over the central fireplace.

Courtesy of a.k.a Architecture
Courtesy of a.k.a Architecture
Detail
Detail

Timber has been used in its’ natural form throughout, with natural stains to allow the texture and grain of the wood to gleam through.

Courtesy of a.k.a Architecture
Courtesy of a.k.a Architecture

View the complete gallery

About this office
a.k.a Architecture
Office
Cite: "Nelson House / a.k.a Architecture " 30 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796225/nelson-house-aka-architecture/> ISSN 0719-8884