the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. EXH Design
  6. 2016
  7. Kyoto Residence / EXH Design + Anoffice

Kyoto Residence / EXH Design + Anoffice

  • 20:01 - 26 September, 2016
Kyoto Residence / EXH Design + Anoffice
Kyoto Residence / EXH Design + Anoffice, © Zhang Xi
© Zhang Xi

© Zhang Xi © Zhang Xi © Zhang Xi © Zhang Xi + 25

© Zhang Xi
© Zhang Xi

Text description provided by the architects. Mid of the local Japanese residential area in Kyoto, west side of the Royal palace (30 mins walking distance, 10 mins by bike), EXH design has completed a private house together with Anoffice. The developer has splitted a plot into four slices each 4.2 meters by 15 meters. The client got the last piece at the west side which enjoys a grand view to the neat neighborhood and west sunlight.

© Zhang Xi
© Zhang Xi
© Zhang Xi
© Zhang Xi

The volume of the building is as a result of Kyoto building law - the height and angle of the pitched roof should be designed to allow the view to the sky from the pedestrian.

Sky View Diagram
Sky View Diagram

To "merge" better with the neighbors and stay invisible in the residential area, the building uses exactly the same material like the other houses except the big windows to invite the sunlight and view in. Since the neighbors have their windows closed most of the time, it's rather exciting to watch the street scene while sitting inside the house, the house is wrapped by a life movie which is happening everyday.

© Zhang Xi
© Zhang Xi

The first floor is a studio , while the second and third floor is a duplex as the main living area with separate entrance in the back. As a prefabricated wood house the structure can be exposed as much as possible inside except the roof and outside wall for fire proof reasons; the same wood panels are used in kitchen cabinet and floor.

© Zhang Xi
© Zhang Xi
Floor Plans
Floor Plans
© Zhang Xi
© Zhang Xi

All windows are to connect the house more with the outdoor space, although it's public; and organized according to the views which selected by the owner and designers. Open the window in the first floor sit at the edge , and look to the mini garden is inspired by the Japanese garden. The second and third floor makes the street space a private show. Curtains play a role in dividing space and defining privacy.

© Zhang Xi
© Zhang Xi

View the complete gallery

About this office
Cite: "Kyoto Residence / EXH Design + Anoffice" 26 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796037/kyoto-residence-exh-design-anoffice/> ISSN 0719-8884
© Zhang Xi

京都私人住宅 / 印西诃,Anoffice

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.