the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Pablo Baruc
  6. 2016
  7. House Refurbishment in Conde de Torrejon Street / Pablo Baruc

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House Refurbishment in Conde de Torrejon Street / Pablo Baruc

  • 13:00 - 26 September, 2016
House Refurbishment in Conde de Torrejon Street / Pablo Baruc
House Refurbishment in Conde de Torrejon Street / Pablo Baruc , © Fernando Alda
© Fernando Alda

© Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda + 23

  • Architects

  • Location

    Seville, Spain
  • Architect in Charge

    Pablo Baruc
  • Collaborators

    Ana Benítez Morales
  • Area

    180.57 sqm
  • Project Year

    2016
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The house located in the old city center of Seville, Spain. The project is a low cost intervention in an old small house built in 1958. The house has an irregular shape which is considered one of the characteristics of the area.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The intervention focuses on creating a modern and functional house. Starting with the research and study of the house typology and how to keep and reinforce its authenticity while at the same time allowing it to answer to contemporary living standards. The main reason for the house ́s adaptation process was to arise its historical footprints using creative resources at the lowest cost possible. 

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Plan
Plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda

This new structure was painted in dark gray to easily make the distinction between what has been renovated and what was left as it is. The new steel structure is not connected with the original wall structure. The newly built wall was painted white as a neutral background, and so is the original brick wall with lime mortar. 

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Section
Section
© Fernando Alda
© Fernando Alda

In general, the material that had been used are the same material which represents the characteristics of the area but with contemporary techniques, in order to keep the house related to its zone without it being the odd one. The staircase has been fully covered with glass, to provide natural light. The main structural element consists of an existing brick compound wall that formed all the edges of the house accentuating its natural material palette. the ground floor which consists of the garage, bathroom, and bedrooms. Its slab is completely made of concrete. As for the first floor slab, it is made from wood. The furniture and stairs are made of chestnut wood. 

© Fernando Alda
© Fernando Alda

View the complete gallery

About this office
Cite: "House Refurbishment in Conde de Torrejon Street / Pablo Baruc " [Rehabilitación de vivienda Unifamiliar en Calle Conde de Torrejón / Pablo Baruc] 26 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795985/house-refurbishment-in-conde-de-torrejon-street-donaire-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Fernando Alda

Conde de Torrejon 街道住宅整修 / Pablo Baruc

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.