the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Ateliers 2/3/4/
  6. 2016
  7. Courthouse / Ateliers 2/3/4/

Courthouse / Ateliers 2/3/4/

  • 02:00 - 26 September, 2016
Courthouse / Ateliers 2/3/4/
Courthouse  / Ateliers 2/3/4/, © Charly Broyez
© Charly Broyez

© WeAreContents © Charly Broyez © WeAreContents © WeAreContents + 20

  • Team

    Christine Edeikins (architect, partner), Sylvain Rety (Project Manager, competition), Camille Etivant (Project Manager, studies), Louis Gilbert (Project Manager, studies), Franck Tillequin (Lead architect, director of the Montpellier office), Cristina Sanchez (Project Manager, contruction site)
  • Consultant Engineer

    CET, Frédéric Ménière
  • Landscape Designer:

    Tournesol, Francis Farges
  • Interior and Furniture Design

    Guliver design, Bruno Tainturier
  • SOGEA SUD

    General contractor mandatory
  • SNEF

    Electricity
  • Thermatic

    Heating, ventilation system, plumbing
  • More Specs Less Specs
© Charly Broyez
© Charly Broyez

Text description provided by the architects. To provide the urban monumentality required of a judicial institution and the serenity necessary to handle delicate cases that affect people's lives, the new Béziers Court is seen as stacks of three layers of rock. At each level, steps and patios locate between these quarry blocks. The stepped masses encourage daylight to enter, creating internal landscapes, like an oasis.

© Charly Broyez
© Charly Broyez

They to protect the premises from any intrusive view. As such, security of the facades and confidentiality are attained with ease.

© WeAreContents
© WeAreContents
Section
Section
© Charly Broyez
© Charly Broyez

The transparency of the foyers gives glimpses of the shady central patio garden, planted with tree ferns, that accesses and links the public waiting areas and courtrooms.

© WeAreContents
© WeAreContents

Built-in furniture within public areas and office furniture have been designed to ensure comfort and to fit in perfectly with the volumes of the reception and work areas. 

© WeAreContents
© WeAreContents

Monochrome, through its irregularities the sandblasted and hammered concrete gives a rustic material strength and thickness. A symbol of justice, the parvis is here an antechamber, the sheltered outside institution; open to urban life it soothes, protects and welcomes.

© WeAreContents
© WeAreContents

View the complete gallery

About this office
Cite: "Courthouse / Ateliers 2/3/4/" 26 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795883/courthouse-ateliers-2-3-4/> ISSN 0719-8884
© Charly Broyez

Courthouse / Ateliers 2/3/4/

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.