the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Spain
  5. DOT Partners
  6. Cointec Office / DOT Partners

Cointec Office / DOT Partners

  • 15:00 - 9 March, 2018
Cointec Office / DOT Partners
Cointec Office  / DOT Partners, © David Zarzoso
© David Zarzoso

© David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso + 22

  • Architects

  • Location

    Calle Pintor Fernando Fenoll, 03300 Orihuela, Alicante, Spain
  • Architect in Charge

    DOT Partners
  • Area

    151.0 m2
  • Photographs

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Text description provided by the architects. The project for the new Cointec offices is the renovation of a commercial property across from Parque Severo Ochoa in the city of Orihuela. The space was presented raw, with only a metal structure built to support a mezzanine.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

The low-lying position of the local roads and the fact that it is in a flood zone were decisive in the creation of an elevated level in the entry area that would serve as protection against water runoff.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

The project has drafted a layout which aims to promote a feeling of spaciousness, creating a continuous space compartmentalized only through the precise positioning of furniture and glass partitions that visually connect the different rooms. 

Floor Plan
Floor Plan

The staircase and restrooms are located in the back of the room, allowing for a larger area of free space in the front area. A central beam provides the storage space required for workspaces and space for air-conditioning and ventilation equipment.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

The material aspect of the project is characterized by the use of a continuous concrete floor, which connects every room of the office and harmonizes with the brushed stainless steel frames of the partitions. The stone used to build the bench located in the hall is intended to create a contrast with the pavement and accentuates its uniqueness.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Txema García Ballester, architect at Dot Partners: “When we started our professional endeavors, the world was submerged in one of the worst economic crises in modern history. We understood that society demanded that architects provide architecture that was capable of standing up to periods of crisis and optimizing resources in order to obtain higher quality at a lower cost.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Our proposal is to offer honest works of architecture, taking austerity and simplicity as core values. The Cointec offices have been created from that perspective, so that the expressiveness of the space is a result of the proportions, materials and light.”

© David Zarzoso
© David Zarzoso
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cointec Office / DOT Partners" 09 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795708/cointec-office-dot-partners/> ISSN 0719-8884