the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. 2015
  7. Challenger / Woods Bagot

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Challenger / Woods Bagot

  • 20:00 - 21 September, 2016
Challenger / Woods Bagot
Challenger / Woods Bagot, © Trevor Mein
© Trevor Mein

© Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein + 14

      • Design Team

        Amanda Stanaway, Josephine Meldgaard, Kate Lange, Kine Husas, Pei-Lin Chen, Petra Bonamy, Todd Hammond.
      • Builder

        Shape
      • Project Manager

        CBRE
      • Electrical Services

        Medland Metropolis
      • Mechanical Engineers

        Thwaite Consulting
      • Structural Engineer

        Aurecon
      • Acoustic

        Acoustic Logic
      • Audio/ visual

        Innovatech
      • Catering consultant

        Cini Little
      • BCA consultant

        Mckenzie Group
      • Cost consultant

        WT Partnership
      • Lighting consultant

        Light Practice

      • More Specs Less Specs
      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      Text description provided by the architects. Built in 1916, the strong architectural language of the Commonwealth Bank's iconic ‘money box’ building provided a strong foundation that inspired the design for Challenger’s new workplace. Creating 9,000 sqm of workspace across four levels, the design by Woods Bagot was focused on bringing people together. Strategic in both concept and design, the design fosters alignment to grow the capability of the organization in line with business objectives. Looking back in order to create a forward-thinking workplace, work floors comprise individual and project based work stations, semi-open meeting pods and small, bookable private meeting rooms.

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      Woods Bagot Workplace Interiors Sector Leader in Sydney, Todd Hammond said the design created a workplace with longevity that leveraged the heritage character of the building while paying homage to the future, as well as Challenger’s youth and innovation.

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      “Fitting-out a heritage building means you approach the design differently. While we placed functionality at the core of the concept, the existing heritage void set a pivotal starting point from which to centre the heart of the project.”

      Plan 1
      Plan 1

      Shared by multiple tenancies, the void is complemented by a glazed feature stair that contributes to the distinctive aesthetic of the space. The stair acts to connect all four Challenger floors, providing both physical and visual linkages across the business. Comprising steel construction with Australian Blackbutt timber cladding, the stair sits adjacent to the void, with glazed balustrades enabling a highly transparent feature that references the organisation’s objectives.

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      “Fortunately, working with an agile client like Challenger, the cultural value of inserting the stair into the floor plate was already understood. We worked to increase the void on the Challenger floors so the stair wouldn’t disrupt the heritage footprint,” added Todd.

      Plan 2
      Plan 2

      “Separated from the existing heritage void, a four-storey timber box provides a frame for the stair to sit within, simultaneously elevating the feature to become a key statement of organizational integration, connectivity and wellness.”

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      The look and feel of the interiors embodies both the heritage architecture and the modern reuse of the building. Carefully considering client and employee experience, the language of the details are refined while maintaining a warm ambiance to create a welcoming reception to greet both staff and visitors. 

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      Upon entry, clients and visitors are introduced to the space via the custom concierge desk at reception featuring seamless technological integration. Situated on Level 2, reception blurs into a town hall-style breakout zone for internal forums, social gatherings and presentations. Positioned adjacent to the café, commercial-grade kitchen and living green wall, the town hall area has provided a dynamic zone that functions at the heart of information exchange.

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      Throughout the fit-out, the finishes scheme develops the heritage-inspired palette using natural stones and textured glazing. Ceramic wall and floor tiles alongside bronze trim and fluted glass bricks reference the past, while contemporary furniture enables modern functionality, detailed considerately with the heritage overlay.

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      The repetitive and articulated nature of the space connects back to the heritage features of the building. The decorative timber beams and ceiling panels replicate the pattern of the heritage glazing, while maintaining a modern feel. The geometric motif in the ceiling in reception is inspired by the original stained glass windows of the heritage windows. Client-facing heritage meeting rooms are also situated on Level 2, finished with Harbour Bridge steel paint framing in a nod to the heritage aesthetic and the Sydney context too.

      © Trevor Mein
      © Trevor Mein

      Considering workplace efficiency and employee wellbeing, Challenger’s new workplace delicately balances collaboration and the requirement for privacy, facilitating a productive environment that builds engagement, and enables connectivity within the Challenger community.

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Woods Bagot
      Office
      Cite: "Challenger / Woods Bagot" 21 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795702/challenger-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
      © Trevor Mein

      挑战者办公空间 / Woods Bagot