the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. White Cube Atelier
  6. 2015
  7. Villa Mavi / White Cube Atelier

Villa Mavi / White Cube Atelier

  • 22:01 - 26 September, 2016
Villa Mavi / White Cube Atelier
Villa Mavi / White Cube Atelier, © Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

© Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi + 26

  • Architects

  • Location

    Damavand, Iran
  • Architects in Charge

    Reza Asadzade, Shabnam Khalilpour (White Cube Atelier)
  • Area

    600.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborators

    Hengame Rezaee, Danial Akhavian, Rouhollah Noruzi
  • Clients

    Armin & Ramin Bazargan
  • Structural

    Majid Bozorg
  • Mechanical

    Atlantic co.
  • Electrical

    Amir Salamat
  • More Specs Less Specs
© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Text description provided by the architects. This project is located in hasht-behesht town, Damavand- 45km far from Tehran and is designed for a family of eight. Topography of the site and view to the Mount Damavand were the principal factors which created the form. The 10% slope resulted in dividing the site to 3 parts.

Ground floor is formed at the level of the south yard. Basement is located at level of the middle yard and is connected to the upper yard by ramp and stairs. The third yard is at the lowest level; so the entire volume is a combination of 3 cubes. A part of the lowest cube is buried into soil whereas to the north the swimming pool and sport facilities open to the middle yard, it also forms a terrace related to the living room. The middle cube is divided to two shifted part; western part –including rooms- is oriented to the Mount Damavand and as a cantilevered box has created a big terrace for the 1st floor. Eastern part, housing the kitchen, is shifted toward the south yard and the main entrance. The highest cube is added to integrate the whole building.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi
Section
Section
© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

The building’s organization is a combination of two spatial zones, private zone of rooms and public zone made up of social spaces as living rooms and diverse open spaces. All of spaces enjoy day light and natural ventilation. Master bedroom and the social space of 1st floor enjoy view to Mount Damavand through the cantilevered box and the elongated window. Interior design indicates an interaction of cool materials as seranit and gray furniture and warm materials like wood and yellow accessories.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi
Cite: "Villa Mavi / White Cube Atelier" 26 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795439/villa-mavi-white-cube-atelier/> ISSN 0719-8884