the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Nic Owen Architects
  6. 2016
  7. Pod House / Nic Owen Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Pod House / Nic Owen Architects

  • 17:00 - 19 September, 2016
Pod House / Nic Owen Architects
Pod House / Nic Owen Architects, © Christine Francis
© Christine Francis

© Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis + 28

© Christine Francis
© Christine Francis

Text description provided by the architects. As a response to the site, environment and client’s requirements the pod extension is a true expression of ‘form following function’. A modern structure is not restricted with a period (Victorian) architectural language but is free to respond honestly to the brief, site and restraints.

© Christine Francis
© Christine Francis

By separating the pod from the existing house the new structure is free to respond whilst respect the past. This is evident in the series of articulated plans of the new pod extension directly responding to the external factors / forces. The roof extends out around the meals to provide solar shading from the summer sun but allow low winter sunlight to enter. The higher family room roof folds down to the west to protect from the harsh western sunlight whilst still offering views to the back yard.

Plan
Plan
Plan
Plan

The lower roof to the south side respects the south neighbours right to light and setback codes. The change in ceiling heights defines the kitchen / meals and family areas. The separate structure also has a financial advantage; with less time spent dealing with the existing structure the ‘fiddle factor’ is reduced, providing a simpler and more cost efficient solution.

© Christine Francis
© Christine Francis

View the complete gallery

About this office
Nic Owen Architects
Office
Cite: "Pod House / Nic Owen Architects" 19 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795416/pod-house-nic-owen-architects/> ISSN 0719-8884
© Christine Francis

豆荚屋 / Nic Owen Architects