the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. Metropolis Design
  6. 2014
  7. The Midden Garden Pavilion / Metropolis Design

The Midden Garden Pavilion / Metropolis Design

  • 05:00 - 19 September, 2016
The Midden Garden Pavilion / Metropolis Design
The Midden Garden Pavilion  / Metropolis Design, © Wieland Gleich
© Wieland Gleich

© Wieland Gleich © Wieland Gleich © Wieland Gleich © Wieland Gleich + 27

  • Structural Engineer

    Sutherland & Associates (Pty) Ltd - Gerdi Bruwer
  • Quantity Surveyor

    Shevel and Simpson - Alastair Simpson
  • Project Manager

    Rogan Hindmarch
  • Contractor

    Batir Construction
  • More Specs Less Specs
© Wieland Gleich
© Wieland Gleich

Text description provided by the architects. The project forms part of a larger renovation to a freestanding villa located high up on the slopes of the Vlakkenberg. The clients required a pavilion within their extensive and beautiful garden, from which to appreciate the natural landscape around them.

© Wieland Gleich
© Wieland Gleich

Site and Context 

The site consists of a series of terraces, oriented north- south and falling to the east. The house is located over two terraces and overlooks the garden terrace below. There are significant mountain views to the north and sweeping views of the peninsula to the east. South-east winds are severe in summer.The existing garden terrace contained an ostentatious water folly at its southern end, comprising a water cascade falling in to a pond with elaborate fountains. This feature is on axis to a large pool on the far end of the terrace, separated by a large expanse of garden.While this garden folly appealed to the new owners’ sense of humour, they requested that it be ‘toned down’ and incorporated into a meaningful outdoor relaxation area for the appreciation of the back of Table Mountain to the north, a view they love, but cannot really appreciate from the house.The siting concept was to locate the new pavilion both as a termination of the garden, as a backdrop to the water feature and as an evocation of the mountain across the valley. It required both solidity and presence, transparency and lightness.The earth banks behind the pavilion were manipulated to form a natural basin

Plan
Plan

Design Intentions    

The pavilion attempts to address a complex question: how to create a meaningful dialogue with place when the surroundings are both de-natured and powerfully ‘natured’. This requires that the relationship between architecture, nature and modernity is carefully considered. The building is intended to be of nature: to contain a distillation of landscape which then allows it to be naturally contained by its surroundingsWe limited our consideration to the timeless, the simple, to charting the movement of the sun, the changing quality of light during the day, the mystery and magic of the landscape at night. To stillness, emptiness, possibility.The intention is to say as much as possible with as little as possible and to leave as much as possible unsaid…

© Wieland Gleich
© Wieland Gleich

Concept

An abstract sculpture, which is a distillation of nest and tree canopy, floating over the flat plane of the garden. The abstract form is neither purely aesthetic nor purely rational. It is conceived to be elemental, of itself, more of an object than a building, which can compete in its perceptual power with the strength of the surrounding natural landscape on the one hand and the artificiality of its immediate surroundings on the other. The notion of change, the passing of time expressed through the day and the year, is tracked by a perimeter aperture which mediates an ever changing and subtle play of light on the rough concrete walls of the building. 

© Wieland Gleich
© Wieland Gleich

Design Realisation Organisation & Accommodation 

The accommodation comprises a number of seating areas, both under cover and in the open and a barbeque area. A small kitchen, storage and bathroom block are included due to the distance from the house and complete a flexible entertainment place for individual and large scale gatheringsThe pavilion is arranged on intersecting axes. The major axis was an existing one between the existing water feature and the swimming pool. It is expressed by the timber floor plane and is really the axis which connects to landscape on both sides. The cross axis, is defined by the shelter and adjacent services block.The placement of the building was calculated to create a series of outdoor places with different spatial qualities to allow for a layered and varied experience.

© Wieland Gleich
© Wieland Gleich

Structure & Material
The materials are minimal- concrete, timber and textured plaster.The entire canopy structure is of self-compacting reinforced concrete, with a Penetron additive. The shuttering was pine planking, planed all round. This smoother surface treatment was specified, in order not to disturb the overall unity of the form in the raking sunlight. 

© Wieland Gleich
© Wieland Gleich

View the complete gallery

About this office
Metropolis Design
Office
Cite: "The Midden Garden Pavilion / Metropolis Design" 19 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795369/the-midden-garden-pavilion-metropolis-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Wieland Gleich

花园中央休息庭 / Metropolis Design