All
Projects
Products
Events
Competitions

Bellevue First Congregational Church / atelierjones

Bellevue First Congregational Church / atelierjones

© Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer + 24

Bellevue, United States
  • General Contractor: Goudy Construction Blaise Goudy, owner; Carl Deach, Superintendent; Gary Moss, project manager
  • Clt Fabrication/Cnc: Structurlam Kris Spickler
  • Structural Engineer: DCI Engineers Greg Gilda, Matthew Amrhein
  • Civil Engineer: DCI Engineers Darren Simpson, Matthew Frisby
  • Acoustic Design: Arup Dennis Blount
  • Lighting Design: Blanca Lighting Bev Shimmen, Lucretia Blanca
  • Daylighting Consultant: Integrated Design Lab Christopher Meek Justin Schwartzhoff
  • Landscape Architect: Lauchlin Bethune
  • Organ Consultant: Burton Tidwell
  • A/V Integrator: CCI Solutions Todd Gathany
  • Owner: Bellevue First Congregational Church
  • Co Chairs Bfcc Design Committee: Otis Gillaspie, Donna Kozial
More Specs Less Specs
© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Text description provided by the architects. The challenge was to convert a typical multi-tenant office space into a space capable of creating awe. To do this, the architects had to bring life to the existing beige box by breaking it open and allowing the diffuse Northwest light filter in. Historically, light has played a significant role in marking a transcendent space, and this design captures the richness of indirect, cast light reflected off natural surfaces. For the new Bellevue First Congregational Church, the new soaring sanctuary is filled with this indirect light, which subtly changes throughout the day and seasons.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Within the strict grid of the two-story building, the new form of the sanctuary is inserted, pushing out existing walls and roof, creating a new definitive form within the existing matrix. Delineation between the northern interior wall and ceiling is collapsed by using CLT, or cross-laminated-timber panels, as structure and finish material. The 17 CLT panels, each averaging 40’ x 8’, are inserted as an irregular, folded plate structure insuring both greater structural stability as well as a rich interplay of light, shadow and the warm texture of the Canadian White Pine of the white-washed CLT panels. Shafts of skylights are inserted into this composite skin dissolving the edges of the 40’ high space through high northern light. The use of cross-laminated timber highlights the Pacific Northwest’s regional relationship to timber, reduces the project’s overall carbon footprint, and humanizes the cold sterility of the existing two-story ribbon-window stucco building.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer
Section
Section
© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: United States, Bellevue, WA, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bellevue First Congregational Church / atelierjones" 13 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795120/bellevue-first-congregational-church-atelierjones/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.