All
Projects
Products
Events
Competitions

Garden House / Bogenfeld Architektur

Garden House / Bogenfeld Architektur

© Violetta Wakolbinger © Violetta Wakolbinger © Violetta Wakolbinger © Violetta Wakolbinger + 12

Houses  · 
Taufkirchen an der Pram, Austria
  • Architects Authors of this architecture project Bogenfeld Architektur
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    KLH, Palisa Bauelemente
More Specs Less Specs
© Violetta Wakolbinger
© Violetta Wakolbinger

Text description provided by the architects. What to do if the children have grown up but want to stay at the parents’ house.
There are the ones who rebuild the house or decide to build another storey.
A third option is to build a new house next to the old one; a so-called “Auszugshaus“.
In the Austrian countryside this is a traditional way to deal with the generation change.
The younger generation stays in the old family home whereas the parents move into a smaller house. That is exactly what this family chose to do. So a wooden pavilion was placed next to the old family home 

© Violetta Wakolbinger
© Violetta Wakolbinger
Plan
Plan
© Violetta Wakolbinger
© Violetta Wakolbinger

The new elegant pavilion is designed according perfectly to the parents’ needs. Instead of single rooms the architects decided to create a small open loft.
A sanitary box in the middle and two side rooms structure the building.
Moveable elements enable the creation of different areas according to the inhabitants’ current needs. Room-high windows allow a surrounding view into the garden and make the living area look even more spacious. It goes without saying that accessibility is ensured. 

© Violetta Wakolbinger
© Violetta Wakolbinger

The pavilion was prefabricated with high precision. Walls and floors are made of KHL panels. The surface is painted white on the inside and black on the outside. For the windows larch wood was chosen. The wide roof creates a sheltered outdoor area and protects the facade against sun and rain. 

© Violetta Wakolbinger
© Violetta Wakolbinger

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Garden House / Bogenfeld Architektur" 15 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794984/garden-house-bogenfeld-architektur/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.