the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United States
  5. Bjarke Ingels Group
  6. 2016
  7. VIΛ 57 West / BIG

VIΛ 57 West / BIG

  • 09:40 - 8 September, 2016
VIΛ 57 West / BIG
VIΛ 57 West / BIG, © Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan       © Iwan Baan       © Nic Lehoux © Iwan Baan       + 34

  • Architects

  • Location

    W 57th St, New York, NY, United States
  • Partners in Charge

    Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Beat Schenk
  • Project Architect

    David Brown
  • Height

    450 ft
  • Area

    830000.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

      • Client

        The Durst Organization
      • BIG Team

        Aleksander Tokarz, Alessandro Ronfini, Alessio Valmori, Alvaro Mendive, Benjamin Schulte, Birk Daugaard, Celine Jeanne, Christoffer Gotfredsen, Daniel Sundlin, Dominyka Mineikyte, Eivor Davidsen, Felicia Guldberg, Florian Oberschneider, Gabrielle Nadeau, Gül Ertekin, Ho Kyung Lee, Hongyi Jin, Julian Liang, Julianne Gola, Justyna Mydlak, Laura Youf, Lauren Turner, Lucian Racovitan, Marcella Martinez, Maria Nikolova, Maya Shopova, Mitesh Dixit, Nicklas A. Rasch, Ola Hariri, Riccardo Mariano, Sheela Maini Søgaard, Sören Grünert, Steffan Heath, Stanley Lung, Tara Hagan, Thilani Rajarathna, Tiago Barros, Tyler Polich, Valentina Mele, Valerie Lechene, Xu Li, Yi Li
      • Collaborators

        SLCE Architects, Starr Whitehouse, Thornton Tomasetti, Dagher Engineering, Langan Engineering, Hunter Roberts, Enclos, Philip Habib & Associates, Vidaris Inc, Nancy Packes, Van Deusen & Associates, Cerami & Associates, CPP, AKRF, Glessner Group, Brandston Partnership Inc.
      • Project Leader, Interiors

        David Brown
      • Project Manager, Interiors

        Beat Schenk
      • Team, Interiors

        Aaron Hales, Alessandro Ronfini, Brian Foster, Christoffer Gotfredsen, Ho Kyung Lee, Hongyi Jin, Ivy Hume, Jenny Chang, Lauren turner, Mina Rafiee, Rakel Karlsdottir, Tara Hagan, Thomas Fagan, Tiago Barros, Valentina Mele
      • More Specs Less Specs
      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      Text description provided by the architects. VIΛ 57 West, designed by BIG-Bjarke Ingels Group for the Durst Organization, introduces a new typology to New York City: the Courtscraper. The 830 000 sq ft highrise combines the density of the American skyscraper with the communal space of the European courtyard, offering 709 residential units with a lush 22 000 sq ft garden at the heart of the building.

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      VIΛ occupies nearly a full city block at the corner of West 57th Street and the West Side Highway, with uninterrupted views towards the Hudson River Park and the waterfront. The Durst Organization commissioned BIG to design a building for the site in the spring of 2010, and construction commenced in 2011. The 32-story building has welcomed residents since May 2016 with the construction completing this Fall. Earlier this year, the Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) named VIΛ the Best Tall Building in the Americas as part of its 2016 Tall Buildings Award.

      © Nic Lehoux
      © Nic Lehoux

      “We are very excited about the building, and the activity has exceeded our expectations in terms of velocity and the rents. We always were thrilled with the building but even more so now.” Douglas Durst, The Durst Organization

      Diagram
      Diagram
      Diagram
      Diagram

      The VIΛ Courtscraper is a hybrid between the European perimeter block and the traditional American highrise. The building peaks at 450 feet at its north-east corner, thereby maximizing the number of apartments and graciously preserving the adjacent Helena Tower's views of the river. VIΛ's volume changes depending on the viewer's vantage point. From the west, it is a hyperbolic paraboloid or a warped pyramid. From the east, the Courtscraper appears to be a slender spire. 

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      The shared green space at the heart of the block is derived from the classic Copenhagen 'urban oasis'. The courtyard has the exact same proportions as Olmsted's park, just 13,000 times smaller – a bonsai Central Park. In a similar accumulation of natural landscapes, the courtyard transforms from a shaded forest in the east, to a sunny meadow in the west. Designed by landscape architecture firm Starr Whitehouse, it features 80 newly planted trees and lawns, and 47 species of native plant material.

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      “In recent decades, some of the most interesting urban developments have come in the form of nature and public space, reinserting themselves back into the postindustrial pockets, freeing up around the city; the pedestrianization of Broadway & Times Square; the bicycle lanes, the High Line and the industrial piers turning into parks. Located at the northern tip of the Hudson River Park, VIΛ continues this process of greenification allowing open space to invade the urban fabric of the Manhattan city grid. In an unlikely fusion of what seems to be two mutually exclusive typologies – the courtyard and the skyscraper, the Courtscraper is the most recent addition to the Manhattan skyline.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. 

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      By keeping three corners of the block low and lifting the north-east portion of the building, the courtyard opens views towards the Hudson River and brings the low western sun deep into the block. While the courtyard is a private space and a sanctuary for residents, it can still be seen from the outside, creating a visual connection to the greenery of the Hudson River Park. 

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      The building is predominantly residential units of different sizes with cultural and commercial program at the street level and the second floor. The lower levels of VIΛ have a strong relationship to the courtyard. The lobby is connected directly to the courtyard via a grand stair which invites residents into the courtyard space. The generous amenities at VIΛ include lounges and events spaces, a golf simulator, movie screening room, a pool, a basketball court, gym and exercise studios, and game rooms for poker, ping pong, billiards and shuffle board, and are all constructed around the courtyard to create a strong physical and visual connection between the interior and exterior communal spaces. 

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan
      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      At the upper levels, the apartments are organized on a fishbone layout, orienting the homes towards the view of the water. Large terraces are carved into the warped façade to maximize views and light into the apartments, while ensuring privacy between the residents. 

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan
      Longitudinal Section
      Longitudinal Section
      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      The material concept for the interior design of the project is "Scandimerican", another layer of the European-American hybridity. They blend classic modern Scandinavian material sensibility blended with local New York materials. The primary materials of the apartments are oak wood floors and cabinets, and white porcelain tiles in the bathrooms.

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      As an ultimate union of Scandimerican design, the event spaces feature the Via57 chair, designed in collaboration with BIG and KiBiSi for Danish heritage brand, Republic of Fritz Hansen. The design translates the distinct tetrahedronal shape of the building into a multi-functional piece of furniture, bringing a piece of the Manhattan skyline into shared spaces for VIΛ residents. 

      © Iwan Baan
      © Iwan Baan

      The building also features a complementing eight-story sculpture by Stephen Glassman entitled “Flows Two Ways,” anchored on the façade of the adjacent Helena tower. Once completed, the ground floor commercial space will host such public amenities as a restaurant from the Livanos Restaurant Group, a Landmark Theatres movie cinema and the first U.S. retail store for the American Kennel Club.

      © Nic Lehoux
      © Nic Lehoux

      View the complete gallery

      About this office
      BIG
      Office
      Cite: "VIΛ 57 West / BIG" 08 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794950/via-57-west-big/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments
      © Iwan Baan

      曼哈顿高层住宅 VIΛ 57 West / BIG