the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Re-Format
  6. 2016
  7. The Pool House / Re-Format

The Pool House / Re-Format

  • 13:00 - 9 September, 2016
The Pool House / Re-Format
The Pool House / Re-Format, © Martin Gardner
© Martin Gardner

© Martin Gardner © Martin Gardner © Martin Gardner © Martin Gardner + 20

  • Structural Engineer

    Buxton Associates
  • Pool Consultant

    Pool Architecture
  • M+E Consultant

    Blair Rains
  • More Specs Less Specs
© Martin Gardner
© Martin Gardner

Text description provided by the architects. The mature and secluded site is located in Haslemere on the edge of the Surrey Hills, enjoying stunning, long ranging views towards the South Downs and beyond.

Exploded Isometric
Exploded Isometric

The client's brief was for a detached ancillary building to the existing house, to provide an indoor pool and spa, gym, bicycle workshop and glasshouse. Above all the building had to be beautiful, finely crafted at every detail using the highest quality materials. The Pool House needed to function effortlessly in a variety of environments, whether for a relaxing solitary swim or a family pool party for 30.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

It was important for the building to integrate seamlessly within the sensitive site, to complement its surroundings and in particular build a positive relationship with the main house in terms of scale, form and appearance. The Pool House takes a low slung form to satisfy planning constraints, and is set on a simple alignment to the main house, creating a dialogue, and generating a more complete arrival space.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The existing corner of the site was underused despite occupying a prominent position on the entrance to the house. A simple wrapping stone wall was used to re-orientate this part of the garden and set up a dialogue with the existing house. The stone wall terminates with a new greenhouse, with a picture window creating a viewing shelf in the greenhouse, a request from the client to be able to see in from the kitchen window of the main house.

Diagram
Diagram

The design has been conceived as a simple copper pitched roof form with adjoining servant spaces in a low sedum-roofed element, all contained by a continuous wrapping drystone wall. The contemporary design uses rich natural materials which create a warm and submissive palette (copper, limestone, oak) harmonising with the local vernacular. Generous sliding glass panels provide a connection to the gardens and glimpses of countryside beyond; expansive roof glazing floods the pool with daylight and views of the sky.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

Re-Format's approach to the project was to adhere to a process of clarity – a balance of creativity and rational thinking. Creative design that required rigorous analysis and attention to detail that grew out of the constraints of the site and specifics of the brief.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Pool House / Re-Format" 09 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794865/the-pool-house-re-format/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Martin Gardner

泳池馆别墅 / Re-Format

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.