the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. DP+HS Architects
  6. 2015
  7. S+I House / DP+HS Architects

S+I House / DP+HS Architects

  • 20:00 - 8 September, 2016
S+I House / DP+HS Architects
S+I House / DP+HS Architects, © Mario Wibowo
© Mario Wibowo

© Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo + 28

  • Architects

  • Location

    North Jakarta, Indonesia
  • Architect in Charge

    Don Pieto, Henny Suwardi
  • Area

    600.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Anwar Susanto, Cipta Sukses
  • Interior Design

    DP+HS Architects
  • Lighting

    DP+HS Architects
  • Landscape

    DP+HS Architects
  • More Specs Less Specs
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. Located in a residential area in North Jakarta, Indonesia, the 600 sqm house occupies a 440 sqm plot of land. This project’s site is facing a main road on the west side, and an alley on the other side (south side). We noticed that this site, particularly the one facing the main road, has a considerably large building line. And we are aware that the building line will decrease the building's size. Based on that observation, we attempt to locate the main door on the side which facing the alley (south side); thus allowing the reduced area in the west side, to be utilized as an open-space gathering place. The open-space gathering place itself is an extension of the main living room that is purposely designed to be slightly away from the main door to keep it private.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

This house is inhabited by a small family. However, both the husband and wife come from a big family. Consequently, the potential for such large family to come to visit, spend some quality time and even stay overnight affects the space program of this house. Hence, causing the space program to be quite compact. Considering the compact programming, the concept proposed is "compartment box". The idea is to position the spaces into two big mass boxes. Then, each box is given a bold treatment through the materials used at the façade.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

These two mass boxes come from one mass box that is subtracted by the open space. This open space is placed on the 3rd and 4th floor (rooftop); it serves to soften the rigid shape of the box and creates a lot of potential openings, so the building can breathe and get enough natural light. A reflecting pool is also built on the rooftop to help lower the building’s temperature.

Section
Section

In accordance to the owners’ preference, their relatively young age, and budget consideration, the structure is designed as a modular structure, combined with modern architectural language throughout the building details. We set the building’s tone to be monochrome, with black lines element, such as the door and window frame,  to help define the space. Meanwhile the accent colors are presented through the use of loose furniture and decoration. Exposed materials are also brought consistently into the interior part of the building, such as  exposed cement in the living room, exposed painted brick in the study room, and solid wood in common spaces.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Several existing big trees, which are on the west side facing the main road, are preserved as they are to give some shades to the big garden behind them. With enough shade trees, the garden is designed to be a big pool area with a deck functioned as a gathering spot and as the extension of the living room.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

View the complete gallery

About this office
DP+HS Architects
Office
Cite: "S+I House / DP+HS Architects" 08 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794854/s-plus-i-house-dp-plus-hs-architects/> ISSN 0719-8884
© Mario Wibowo

S+I 住宅 / DP+HS Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.