the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fort
  4. Portugal
  5. RVdM Arquitecto
  6. 2016
  7. Forte Santa Catarin / RVdM Arquitecto

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Forte Santa Catarin / RVdM Arquitecto

  • 05:00 - 12 September, 2016
Forte Santa Catarin / RVdM Arquitecto
Forte Santa Catarin / RVdM Arquitecto, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 24

  • Architects

  • Location

    Av. Espanha, 3080 Figueira da Foz, Portugal
  • Client

    Município da Figueira da Foz
  • Author

    Ricardo Vieira de Melo
  • Team

    Ânia Abrantes, Daniela Melo, Rafaela Naia, Nuno Marques
  • Area

    621.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Engeneering

    Osvaldo Coutinho; David Leite; Alexandre Machado
  • Archeology

    Pedro Roquinho
  • Restauration

    Fatima Llera
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. It is believed that the construction of the Santa Catarina Fortress, at the Mondego’s river mouth, is from the XVI century, but there is information to have been there a small chapell before, as illustrated in a nautical chart from 1634 by Pedro Teixeira Albernaz. The spatial and formal relationship between the fort and the chapel is remarkable, revealing different building techniques. Both set up like a triangular "vault" keeping a relic.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Plan
Plan

The intervention intended to qualify the entire interior of the fort, including the courtyard (ground parade), the chapel and the rooms of the bastions. The intervention restores the exterior while requalifies the interior spaces.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

There are two programs:
- To the courtyard and the chapel the spaces were cleaned and restored to receive an exhibition alluding to the history of the fort, including its role in the "Peninsular Wars";
- For the rooms of the bastions, the spaces were arranged for a bar and restaurant. In southern one, for the dining room, it was build a laminated wooden domed structure that reorganizes the geometry of space, controls the artificial light, hides infrastructure and protects the original walls. In northern bastion there are toilets divided in separate cabins.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section
Section
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The intervention sought to be the least intrusive as possible so that the formal, constructive and spatial characteristics may prevail and, if necessary, allows total recovery of its original expression. The most significant intervention was the introduction of hidden infrastructure enabling its adaptation to the new program without losing its original spatial relationship, internally and externally - with the natural surrounding and its urban landscape - as a place of seclusion, lookout and observation.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The goal was to provide public enjoyment of the Fort, offering its spaces - courtyard, rooms and terrace, counting and continuing its history. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Forte Santa Catarin / RVdM Arquitecto" [Forte Santa Catarina / RVdM Arquitecto] 12 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794832/forte-santa-catarin-rvdm-arquitecto/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

Forte Santa Catarina 城堡 / RVdM Arquitecto

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.