the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. New Zealand
  5. Archimedia
  6. 2015
  7. Te Oro / Archimedia

Te Oro / Archimedia

  • 17:00 - 5 September, 2016
Te Oro / Archimedia
Te Oro / Archimedia, © Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

© Patrick Reynolds © Emma Smales © Patrick Reynolds © Patrick Reynolds + 25

  • Architects

  • Location

    Glen Innes, Auckland 1072, New Zealand
  • Project Team

    Lindsay Mackie, Bernard Makoare, Martin Leung-Wai, Petelo Esekielu, David Thomas, David Fullbrook, Debbie Tikao, Karl Dawe, Russel Pinel, John Pollard
  • Area

    1485.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

    • Contributors

      Glen Innes community, artists, musicians and weavers, Ruapotaka Marae, Mana whenua, Alt Group, Ecubed Building Workshop, Coffey Group, Hawkins Construction.
    • Structural Engineer

      BGT Structures
    • Landscape

      Natural Habitats/ Bernard Makoare
    • Façade Engineer

      Aurecon
    • Quantity Surveyor

      Rider Levett Bucknall
    • Surveyor

      Harrison Grierson
    • Geotechnical Consultant

      Soil and Rock
    • Traffic Consultant

      Flow
    • Planning Consultant

      Richmond Planning
    • Fire Consultant

      Cross Fire
    • Acoustics

      Marshall Day Acoustics
    • Project Manager

      Auckland Council Property Projects Delivery Unit
    • More Specs Less Specs
    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds

    Text description provided by the architects. Te Oro is a creative facility for young people from the communities of Glen Innes and Panmure. Te Oro emerged from the community itself, supported and funded by Auckland Council. Its purpose is to encourage the creativity of local cultures, both as performers and to impart knowledge; and to create a sense of pride and identity as a catalyst for social renewal. The design process was open and collaborative, involving local artists, cultural advisors, mana whenua, environmental and landscape specialists and the community itself, empowered to make every design decision possible.

    © Emma Smales
    © Emma Smales
    Plan
    Plan
    © Emma Smales
    © Emma Smales

    The site, a carpark adjoining Line Road, terminates a “finger park” following a traditional pathway from the Tamaki River to higher ground. The design enhances the public realm and built environment of Glen Innes.  A Master Plan for the whole precinct was developed. The community advocated strongly for the new building to adjoin the Ruapotaka Marae, the Library and the Hall – this was characterised as a “body of buildings”. 

    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds
    Section
    Section
    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds
    Section
    Section

    The Master Plan ties these buildings together around a new public “shared space” (yet to be constructed) which facilitates both pedestrian and vehicular use, whilst enhancing the spatial experience with landscape and street furniture. The precinct is tied together graphically by a “manaia” imprinted on the land.

    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds

    The architecture resonates with traditional south-west Pacific buildings. The cross-section of paired columns and superstructure responds on plan to the dynamic of the pathway, deferring to the marae, and is delineated by a series of facetted LVL timber portals.  This rhythm of “ribs” is inclined northward, to maximise the efficiency of the roof-mounted PV panels and is clad in an abstracted canopy of foliage. 

    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds

    This layering of ideas means Te Oro is interpreted by the community in multiple ways  –  a traditional place of learning and tuition;  a grove of trees;  an adzed log,  a modern “fale”;  an anthropomorphic “creature”,  a giant tree-house or a musical instrument. In all these interpretations, Te Oro retains its sense of being “New Zealand Pacific” and completely specific to its people, place and time.

    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds

    Local artists were commissioned to create signage and  “sound-sites”  which combine  traditional and contemporary music, visual art and space  through an assemblage of  “sound cones”, CNC carved column panels and kowhatu. 

    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds

    The 1485m2 building has a strong environmental agenda, with the roof surface covered in 256 PV panels, which make Te Oro “Net Zero Energy”; rainwater harvesting, above-code insulation, double glazing, heat pumps, and LED lighting; all reducing operational cost.

    © Patrick Reynolds
    © Patrick Reynolds

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Te Oro / Archimedia" 05 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794648/te-oro-archimedia/> ISSN 0719-8884
    © Patrick Reynolds

    社区创意设施Te Oro / Archimedia

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.