the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. 2016
  7. Woods Bagot Melbourne Studio / Woods Bagot

Woods Bagot Melbourne Studio / Woods Bagot

  • 17:00 - 6 September, 2016
Woods Bagot Melbourne Studio / Woods Bagot
Woods Bagot Melbourne Studio  / Woods Bagot, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 25

  • Design Leader

    Bruno Mendes
  • Team

    Tom Nelson, Bret Simmonds, Richard Galloway, Christopher Free, Sarah Ball
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. Is there a project that is more demanding than designing your own office? Having a group of architects and interior designers pulling in different directions for design supremacy was always going to be a challenge.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

To avoid such a situation, the Melbourne studio embarked on a consultative workplace strategy to gather feedback from all staff who would be using the space. The feedback indicated an overarching desire to work collaboratively but also to enable social gatherings. While this set the planning principles for the fit-out, what was still missing was a conceptual vision for the project.

Mezzanine Floor Plan
Mezzanine Floor Plan
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
1st Level  Floor Plan
1st Level Floor Plan

It was at this point the design team considered the simple and inspirational cookbook by Ferran Adria, The Family Meal. Inspired by the dishes eaten everyday by the staff at the legendary El Bulli restaurant, the book focuses on the most important time of the day - when the chefs come together to socialise, share ideas and collaborate.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Woods Bagot Principal and design leader Bruno Mendes said the project deployed a sense of domesticity and familiarity.
“The simple notion of coming together to share an experience drove our design concept to develop a central heart for the studio. We wanted to celebrate and foster the studio’s collective, collegiate spirit.”

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Based on the notion of gathering, the various formal and informal spaces within the studio were formed around a large central space at the core of the floorplate.  Stitching together a variety of informal and formal workspaces, it also forms the main assembly space functioning as an open auditorium by connecting the two levels of the studio while providing a platform for invited speakers, movie nights and dancing on Friday nights. Its connection to the main staff lunch area and through to workspaces was critical to reinforce the social and collaborative agenda.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Monumental in gesture and application, timber was the material of choice. Defining each of the key spaces within the studio, the timber weaves itself into natural steel plates which are used as transitional elements to define the various level changes. The physical result is a studio which is more akin to the nuances of ‘living’ as opposed to ‘working’.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Woods Bagot Melbourne Studio / Woods Bagot" 06 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794522/woods-bagot-melbourne-studio-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
© Peter Bennetts

Woods Bagot的墨尔本工作室 / Woods Bagot

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.