Villa A / Perathoner Architects

Villa A / Perathoner Architects

Villa A / Perathoner Architects - WindowsVilla A / Perathoner Architects - Windows, FacadeVilla A / Perathoner Architects - Windows, FenceVilla A / Perathoner Architects - Image 5 of 12+ 12

Selva di Val Gardena, Italy
  • Area Area of this architecture project Area :  600
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  GIRA, Antonio Lupi, Bette, Acor, Auroport, Fabbian, Flos, Frener&Reifer, GUBI, Gessi, Gessi-Valdama-Antonio Lupi, Hella, Ideal Park, Klimahaus A Nature, Leucos, Listone Giordano, Marset, Normann, Schüko, Valdama
Villa A / Perathoner Architects - Windows
© Arik Oberrauch

Text description provided by the architects. In Selva of Val Gardena at an altitude of 1563 meter, at the foot of the impressive natural landscape of the UNESCO World Heritage Dolomites, the studio Perathoner Architects designed a house in a peculiar architectural style.

Villa A / Perathoner Architects - Windows, Fence
© Arik Oberrauch

It is located in the middle of a unique landscape and offers an exceptional view of the Sella massif. The entire building has a modernist architecture with clean lines, but also carries echoes of architectural traditions like the use of local materials such as stone and wood.

Villa A / Perathoner Architects - Image 5 of 12
© Arik Oberrauch
Section
Villa A / Perathoner Architects - Brick, Beam
© Arik Oberrauch

The main goal of the project was to merge the building with the surrounding natural alpine landscape.The steepness of the terrain suggested extending the building over four floors with the first two levels partly below grade. The house presents a smaller front on the north side, while the main front faces the south side featuring large windows overlooking the beautiful mountains.

Villa A / Perathoner Architects - Windows, Facade
© Arik Oberrauch

The building offers three separate living units and a large garage with a car lift that provides access to an underground parking space. The preferred space of the house is the attic with floor-to-ceiling windows for a striking view of the landscape.The house was constructed according to high energy efficiency standards in full compliance with regulations of environmental sustainability of the materials used and earned a Nature Climatehouse certification. 

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa A / Perathoner Architects" 05 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794521/villa-a-perathoner-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.