the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Robert M. Gurney
  6. 2015
  7. Lyon Park House / Robert M. Gurney

Lyon Park House / Robert M. Gurney

  • 09:00 - 5 September, 2016
Lyon Park House / Robert M. Gurney
Lyon Park House / Robert M. Gurney, © Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

© Anice Hoachlander © Anice Hoachlander © Anice Hoachlander © Anice Hoachlander + 26

  • Architects

    Robert M. Gurney, FAIA, Architect
  • Location

    Arlington, United States
  • Area

    2730.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Architect

    Claire L. Andreas; Robert M. Gurney, FAIA, Architect
  • General Contractor

    Arta Construction
  • Structural Engineer

    D. Anthony Beale LLC
  • More Specs Less Specs
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

Text description provided by the architects. Lyon Park, in Arlington, Virginia is an “urban village” near Washington, DC. Most of the houses in this established neighborhood were constructed in the 1920’s and 1930’s. The houses vary in style, ranging from small single-story bungalows to larger wood and brick colonial revivalist houses. Streets are tree lined and the topography is gently rolling. After living in their house for about seven years, a young family of four hoped to transform their colonial house to better fit their lifestyle. A series of small but cozy rooms failed to connect with each other and to the deep, sloping landscaped backyard. Excluding the basement, the existing house comprised less than fourteen hundred square feet, with two bedrooms and only one full bathroom. Ideally, the transformation would retain the “sense of home” while providing spaces open to each other, additional bedrooms and a better connection to the landscaped site. A building that avoided stylistic mimicry with modern light filled spaces was desired. Sustainable construction techniques and the use of environmentally sensitive materials were expected.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

The budget for this project was moderate. The result is a modest, restrained and compact modern renovation project that respects the scale and rhythm of the street. The project combines three small additions, totaling two hundred fifty square feet with a complete reconfiguration of the existing spaces.  The existing second floor exterior walls and roof were removed and rebuilt to provide spaces on the second floor with high ceilings and light filled spaces. On the main level, floor to ceiling windows allow expansive views to the backyard, while large windows on the street side insure a connection to the neighborhood.  The previously dark and compartmentalized house is now open and flooded with light.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

The FSC-certified wood siding, combined with gray stucco and charcoal fiber cement panels provide a quiet, warm exterior that recedes into the tree lined streetscape. The compact massing with simple fenestration is organized to respect the scale of adjacent houses.  A rain screen system is employed to provide a ventilated envelope. Windows with high level efficiency ratings provide transparency and light transmission without compromising the performance of the envelope.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

Ultimately this is a modest project with a moderate budget. Although this project is very small on many levels, the impact on the lives of this family of four is substantial.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

View the complete gallery

About this office
Robert M. Gurney
Office
Cite: "Lyon Park House / Robert M. Gurney" 05 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794515/lyon-park-house-robert-m-gurney/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Anice Hoachlander

里昂公园住房 / Robert M. Gurney

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.