the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Aires Mateus
  6. 2003
  7. House in Azeitão / Aires Mateus

House in Azeitão / Aires Mateus

  • 02:00 - 5 September, 2016
House in Azeitão / Aires Mateus
House in Azeitão / Aires Mateus, © Daniel Malhão
© Daniel Malhão

© Daniel Malhão © Daniel Malhão © Daniel Malhão © Daniel Malhão + 18

  • Architects

  • Location

    Azeitão, Portugal
  • Authors

    Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus
  • Project Leader

    Mafalda Neto Rebelo
  • Area

    408 sqm
  • Project Year

    2003
  • Photographs

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Text description provided by the architects. An ancient winery is rehabilitated.  Its main attributes are a wide space and thick walls. Though introducing a new program, the universal character of the space remains.  Together with the existing wall, a new thick wall houses all of the social functions on the main level.  

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão
Plan
Plan
Section
Section
© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Stairs within the thick wall and day lit from above make the light transition from social to private space.  The more private areas – bedrooms, bathrooms and a studio– are conceived as habitable volumes in an “impossible” balance, structuring the space. The volumes, articulated by light, modulate the main space of the lower living room, emphasizing its breadth. 

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

View the complete gallery

About this office
Aires Mateus
Office
Cite: "House in Azeitão / Aires Mateus" [Casa em Azeitão / Aires Mateus] 05 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794436/house-in-azeitao-aires-mateus/> ISSN 0719-8884
© Daniel Malhão

葡萄牙 Azeitão 住宅 / Aires Mateus