We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bar Nou / MAIO

Bar Nou / MAIO

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 20

Barcelona, Spain
  • Architects: MAIO
  • Area Area of this architecture project Area:  149
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  José Hevia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Jordi Ter, Pasi Disseny
  • Owner:Proyectos y desarrollos bcn s.l.
  • Graphics:Ana Domínguez
  • Budget:130.000 euros
  • Architecture Project Team:María Charneco, Alfredo Lérida, Guillermo López, Anna Puigjaner
  • City:Barcelona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The refurbishment of the existing bar, located near the center of Barcelona, demanded the creation of a new and easily recognizable spatial identity. To that end, a new vaulted ceiling system has been cre- ated in order to provide domesticity while keeping a continuous perception of space. The ceiling vaults are extended up to the front line of the façade and intersect the windows and the walls in a free way. Thus, the encounter of the vaults with the preexistence is made visible through the windows, which render visible the section of the interior space and its domestic atmosphere. On the access facade the timber frame of the ceiling is shown in order to make clear its non structural nature and strengthen its scenographic nature.

© José Hevia
© José Hevia
Diagram
Diagram
© José Hevia
© José Hevia

Bar nou offers on its menu Pa amb tomaquet (bread with tomatoes), a typical catalan dish presented in a contemporary manner. According to this, one of the demands of the clients consisted in combining contemporary design with traditional approaches. Since its importance is capital for the bar’s identi- ty, a dj-booth looking altar devoted to its preparation has been designed and placed at the core of the space. There chefs play, as if they were the new dj’s, their role of pamtomaquers under a brand new vaulted scenography. 

Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Diagram

Besides the space, the project has also developed the design of the interior elements including furni- ture and lights. Both the chairs and tables introduce common materials in domestic tradition, such as cattail or mirrors. With regard to lighting, three complementary typologies have been designed. With urban scale in mind, the project uses figurative neon lights to emphasize its presence in a busy and crowded crossroad. Meanwhile, the interior suspended lamps consist of a pivoting metal tube arm that allows them to adapt to the changing position of the tables and in turn draws from outside a constel- lation of points in permanent modification. Additionally, three legged lamps provide a domestic and atmospherical light. 

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bar Nou / MAIO" 02 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794429/bar-nou-maio> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© José Hevia

位于巴塞罗那的酒吧翻新 / MAIO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.