the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Colombia
  5. M+ Group
  6. 2015
  7. Energy Living / M+ Group

Energy Living / M+ Group

  • 09:00 - 29 August, 2016
Energy Living / M+ Group
Energy Living  / M+ Group, © Vásquez Villegas
© Vásquez Villegas

© Vásquez Villegas © Vásquez Villegas © Vásquez Villegas Cortesía de Simón Trujillo + 31

  • Architects

  • Location

    El Poblado, Medellín, Medellin, Antioquia, Colombia
  • Author Architects

    Andrés Felipe Mesa Trujillo, Kevin García Alvis
  • Collaborator

    Luna Barrientos
  • Area

    12114.96 sqm
  • Year project

    2015
  • Fotografías

    Vásquez Villegas, Courtesy of Simón Trujillo, Courtesy of Martín Baena Ochoa, Courtesy of Cámara Lucida
  • Calculation Engineer

    Diego Castro
  • Electric design

    Incoelec
  • Hydraulic Design

    Hidráulicas y saneamiento
  • Promotor

    M+Group S.A.S
  • Construction Company

    Javier Londoño S.A.
  • More Specs Less Specs
Cortesía de Martín Baena Ochoa
Cortesía de Martín Baena Ochoa

Text description provided by the architects. This building located on southeast side of Medellin, materializes through the addition of rectangular prisms which are grouped in different heights to find the best direction to different places in the city. The program provides housing solutions for single people or couples, with 71 apartments between 53 and 130 sqm of area, with modular and flexible designs spaces that allow different inhabit typologies. 

Diagram
Diagram

The project opens its perimeter through terraces, balconies and windows overlooking intentionally targeted sites. The arrangement of these prisms generates various scenarios: Views to the south and north of the valley, the river, the nearby mountains, to the far western hills, to the metropolis of concrete and brick. At altitude the building is composed of a game of full and empty and various typologies of apartments that emphasize individuality over repetition.

© Vásquez Villegas
© Vásquez Villegas

The architectural plan is a square of 21 x 21 m, the vertical circulations and technical areas are located in the center of the building to occupy the perimeter with the apartment units. The base is a volume that emerges from the prisms and defines the facade facing toward the entrance lane, creating a transition between urban and private. 

Cortesía de Cámara Lucida
Cortesía de Cámara Lucida
Plan
Plan
Cortesía de Martín Baena Ochoa
Cortesía de Martín Baena Ochoa

At the lobby, there is a restaurant, administrative areas and lounges. Social areas of the building are located on the last floor where the gym and wet areas are located overlooking the city.

© Vásquez Villegas
© Vásquez Villegas
© Vásquez Villegas
© Vásquez Villegas

1. Rectangular volume, which is divided by the number of floors permitted by regulation.
2. Group of levels to generate a rhythm in the facade, two or more levels are integrated, leaving simple levels in between.
3. The simple levels are pulled back with the intention of forming separate volumes.
4. In order to guide the views to different parts of the city and the mountains surrounding the valley two facades are open to the outside.
5. The openings are oriented to the north – south direction  and east -west direction.
6. To emphasize the geometry, some boxes are moved inwards and outwards.

© Vásquez Villegas
© Vásquez Villegas

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
M+ Group
Office
Cite: "Energy Living / M+ Group" [Energy Living / M+ Group] 29 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794085/energy-living-m-plus-group/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Vásquez Villegas

能量居住 / M+ Group