the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. FCP arquitectura
  6. 2015
  7. Mooe House / FCP arquitectura

Mooe House / FCP arquitectura

  • 13:00 - 2 September, 2016
Mooe House / FCP arquitectura
Mooe House  / FCP arquitectura , © Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

© Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte + 31

  • Architects

  • Location

    Rio Cuarto, Argentina
  • Author Architects

    Carolina Ferrreira Centeno, Andrea Paolasso
  • Landscape

    Andrea Paolasso
  • Area

    480.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Cálculo estructural

    EA3 Ing Gerónimo Caffaro
  • Arquitecto Construcción

    Luciano Femopase
  • Maestro Mayor de Obra

    Italo Femopase
  • More Specs Less Specs
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. A large volume of white extended walls that recreates the trees on the lot preserving family privacy that connects with portions of forest ... lots of heaven…lots of wáter.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The lot is located in a gated neighborhood near the central area of the city of Córdoba and it showed great contrasts ... .an irregular exposing corner lot that challenged us to preserve home life ... .an ancient dense forest of native trees occupied half of the land, opposite to a plain stripped of vegetation. 

Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan

The challenge and exploration of the work aimed to amalgamate the light of the land with the programmatic needs of housing ... the forest, its shadow, its intimacy ... and the plain, its light, its expansion as a vacuum to overturn in architecture. A serene family life of four members with an active social life. Thus, the skin is the element that condenses this dialectic as a contact membrane between the inside and the outside, assuming the responsibility to face different requirements as a whole. 

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

We decided to consider the work in a stereotomic way, thereby we established and reinforced a concrete boundary between public and private. Pure white ceramic block masonry volumes lightly suspended soil barely were thought to connect the inner and outer spaces according to the demands of interior activities. As subtle counterpoint to the white walls, rusty sheets of iron act as a filter in these turning points, mobile panels that regulate access, lighting, privacy, from the full opacity to the transparency of the perforated surfaces. 

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The green landscape and the folds of the topography that we had built complete the proposal to set up a private space that reviews the patio paradigm. The requirement of considering the water as part of the family activities throughout the year brought about a large water mirror that connects the social spaces of the house and extends to the barbecue. In summer it enjoys the outdoors in the sun meanwhile the house offers shelter in winter with the help of solar and heating systems. 

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The culmination of the work relied on local construction systems and reinforced concrete masonry. The strategy aimed to differentiate private to social places, a smaller spatial scale and the presence of the walls capture visuals; and a more permeable social space characterized by large beams that support the roof and the wall of the main façade, hanging over and diluting the limits, large aluminum frames open the space to the family yard. 

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The proposal optimizes the relationship between the geometry of the lot, its landscape, the programmatic requirements of housing and our spatial intentions. Most private housing sectors directly link with the forest in the zero plane ...they have direct contact with the tree and on the terrace. On a larger scale, social spaces are connected to the empty open place... the reference of the tree is at the distance ...it is sculptural. 

View the complete gallery

About this office
FCP arquitectura
Office
Cite: "Mooe House / FCP arquitectura " [Casa Mooe / FCP arquitectura ] 02 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793868/mooe-house-fcp-arquitectura/> ISSN 0719-8884