the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Norman D. Ward architect
  6. 2015
  7. Huynh Residence / Norman D. Ward architect

Huynh Residence / Norman D. Ward architect

  • 14:00 - 25 August, 2016
Huynh Residence / Norman D. Ward architect
Huynh Residence / Norman D. Ward architect, © Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

© Charles Davis Smith © Charles Davis Smith © Charles Davis Smith © Charles Davis Smith + 23

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

Text description provided by the architects. From the street the house appears to be three, single-story connected buildings that suggest a compound. The exterior surfaces of the units are different materials and colors accentuating the tripartite design. The main volume that faces the street and houses the public areas is clad in Leuders limestone, the others in stucco, one painted cream, the other left the natural gray with a sealer. The three units are staggered and offset by 10-feet, but are unified by a standing seam metal roof. A black cypress screen sets off the front door.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

The south-facing entry courtyard is enclosed on three sides with two stone veneer bedroom pavilions and an entry wall sheathed with a cypress rain screen.

Diagram
Diagram

The interior is crafted to bring in light without sacrificing privacy. Two glass boxes flank the courtyard wall, act as “light containers” that diffuse light into the rooms rather than submit them to a direct blast of Texas sun. One box is placed to the northeast end of the entry hallway to capture morning light, the other to the southwest for the evening light.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith
Plan
Plan
© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

A wall engages the glass volumes to create a visual buffer between the bedroom pavilions and living areas. Passage into the bedroom pavilions is through the glass boxes.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

The low windows in the master bedroom and bathroom allow light to wash over the floors and provide privacy without the need for window coverings. They also allow an expanse of unpunctuated wall.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

The home office is secluded while the reading alcove is elevated and projects from the house with three window walls.  It is a serene spot for reading or contemplation. Steps lead up to the glass-enclosed space, which opens to the northern daylight. The reading alcove is elevated above the exterior ground plane offering protected views into the tree canopy. 

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith
Cite: "Huynh Residence / Norman D. Ward architect" 25 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793854/huynh-residence-norman-d-ward-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments