the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Uruguay
  5. Pedro Livni
  6. 2014
  7. MD House / Pedro Livni

MD House / Pedro Livni

  • 09:00 - 23 August, 2016
MD House / Pedro Livni
MD House  / Pedro Livni, © Federico Cairoli
© Federico Cairoli

© Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli + 33

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

 It’s a single family home located on a corner lot that occupies the interior of a small pre-existing warehouse, which previously accommodated a weaving workshop. The warehouse in its severity and introversion is utilized as protection from a very proximate urbanity.  

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

At that time, we were interested in how William Kentdrige, on some of his choreographies, adapts his body to configure it into something else, a theme also very recurring in his engravings. Related to this premise and to produce an estrangement effect in the warehouse associated with other function, the house is constructed through the introduction of a foreign body that occupies it, shapes the interior and grows vertically until becoming visible over the rooftop as a strange object.  The result from this, is a strong contrast between a severe exterior ruled by the re signified warehouse and a flowing interior which section is resolved as an autonomous and introverted world.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
1st Floor Plan
1st Floor Plan
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

The ground floor destined to accommodate the common spaces –living room, dining room, kitchen- is left completely free and opens to an interior patio located at the back. This floor is characterized solely by a lonely inverted V shaped pillar and the landing of the staircase to the ground. The mid-level, which QUARTERS Lola’s bedroom and a  studio, is organized as two arms supported on the previously mentioned pillar looking over the ground floor in a  marked sequence of double height spaces. The upper level, which contains the parent’s bedroom, rests over the walls of the existent warehouse and opens to a rooftop terrace which serves as a garden. The three levels are linked by a continuous staircase made of wood that in its monumentality contrasts with the small scale of the house.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Model
Model
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

From the outside the rough plastered walls of the warehouse contrast with the black volume that protrudes over the roof. 

View the complete gallery

About this office
Cite: "MD House / Pedro Livni" 23 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793557/md-house-pedro-livni/> ISSN 0719-8884
© Federico Cairoli

MD 住宅 / Pedro Livni

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.