the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. MAMM DESIGN
  6. 2014
  7. House in Kai / MAMM DESIGN

House in Kai / MAMM DESIGN

  • 19:00 - 24 August, 2016
House in Kai / MAMM DESIGN
House in Kai   / MAMM DESIGN, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano + 17

© Daici Ano
© Daici Ano

Text description provided by the architects. The only strong request from client was that all rooms should be oriented to the south. Kai-city, where they have harsh winter, is in Kofu basin, which is located in central part of Japan.

© Daici Ano
© Daici Ano

We realized that people who lives in the area has incomparably more longing than we have in Tokyo. According to site regulations, it is possible to stack all rooms simply vertically and build a 3-story house. But we think it is not a good solution, since it will weaken relations among family who occupies each floor, though the family has two small children. And it must be a coercive volume compared with surrounding two-story houses.

Plan
Plan

Thus, we designed the volume as a terraced shape in which all rooms face south though the floors still keep horizontally connections. The volume consists of, from lower level, a living room connecting with front yard, a gallery / refreshing space, and bedrooms. The higher is the more private space. Spaces under the terraced volume are used for back-of-house such as bathroom, toilet and storages.

© Daici Ano
© Daici Ano

Our attempt here is not to separate the house into only living room and bedrooms but also to create intermediate spaces where each member of the family enjoy his/her own time and, at the same time, also feel other members’ atmosphere. We think it enables for the young family’s life to be diverse and rich.

© Daici Ano
© Daici Ano

Such space in this house is gallery/refreshing space. We, very consciously, designed the space wider than ordinary corridor to be used for the intermediate space. To emphasize the intent, we designed shelves in zigzag shape to make small dens for children, and steps to be a bench etc.

© Daici Ano
© Daici Ano

The gallery, also connecting with hobby room and terrace, plays a role as a street where all activities in the house/of the family flow in.

© Daici Ano
© Daici Ano

Structurally, we stuck to keeping dimension of columns in 100x100mm, though the house has some wide spans. The dimension is almost equal to traditional wooden timber columns which we are very familiar with, in single house. To achieve it, we use solid 100x100mm steel columns where it is required.

© Daici Ano
© Daici Ano

View the complete gallery

About this office
MAMM DESIGN
Office
Cite: "House in Kai / MAMM DESIGN" 24 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793521/house-in-kai-mamm-design/> ISSN 0719-8884
© Daici Ano

日本甲斐市住宅 / MAMM DESIGN