the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. South Korea
  5. aoa architects
  6. 2016
  7. Villa Mangwon / aoa architects

Villa Mangwon / aoa architects

  • 19:00 - 17 August, 2016
Villa Mangwon / aoa architects
Villa Mangwon / aoa architects, © Chin Hyosook
© Chin Hyosook

© Chin Hyosook © Chin Hyosook © Chin Hyosook © Chin Hyosook + 62

© Chin Hyosook
© Chin Hyosook

Text description provided by the architects. Villa mangwon is five stories building with gabled roof. The shape of the site is nearly rectangular and it has distant views on the upper floors. On the ground floor there are parking areas and a small retail shop with pilotis. The upper floors consist of small offices on the 2nd floor, four linear studio apartments on the 3rd and 4th. The studio apartment for rent is entirely open to the south and north, where it has a small balcony on the south and an open street view on the north. The top floor is the land owner’s family house with an attic and a small roof terrace. 

© Hong Sangdon
© Hong Sangdon

The family house has a linear living room on the west, two small rooms on the east and they are connected through a corridor of gable form. At the end of this corridor, natural light is coming through the skylight which connects two rooms, corridor and attic spatially, while giving enough light to those. The attic is finished with raw materials and normally for children's playroom. Through a korean traditional wooden window in the attic children can talk to parents in the dining area. The roof terrace has a feeling of a room due to its wall with rounded opening on the south.

© Chin Hyosook
© Chin Hyosook
Section
Section
© Chin Hyosook
© Chin Hyosook

The structure of the building presents the A(served)-B(servant)-A(served) spatial system that invites an open view in the linear space. Contrary to the 'white monolith' with irregular window arrangement shown frequently in small housing projects in Korea recently, villa mangwon obviously expresses stacking each floor with regular and repetitive window arrangement.

© Chin Hyosook
© Chin Hyosook

This strategy reflects on our fundamental attitude which is to ask the architectonic meaning in the construction, to keep a distance from excessive sentimentality in design methodology and to seek harmony within disharmony. The front facade implies that the social weight rise upwards while it looks like the whole physical and social weight rest on the single thin column on the ground floor. Metaphorically, it resembles somewhat to the unstable structure of the Korean real estate market.

© Chin Hyosook
© Chin Hyosook

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
aoa architects
Office
Cite: "Villa Mangwon / aoa architects" 17 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793453/villa-mangwon-aoa-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.