the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. BAK arquitectos
  6. 2013
  7. Las Gaviotas Set / BAK arquitectos

Las Gaviotas Set / BAK arquitectos

  • 15:00 - 16 August, 2016
Las Gaviotas Set / BAK arquitectos
Las Gaviotas Set / BAK arquitectos, © Inés Tanoira
© Inés Tanoira

© Inés Tanoira © Inés Tanoira © Inés Tanoira © Inés Tanoira + 29

  • Architects

  • Location

    Playa Dorada, Argentina
  • Design and Project Management

    María Victoria Besonías, Luciano Kruk
  • Collaborators

    Arq. Florencia Testa, Federico Santinon
  • Area

    285.0 sqm
  • Project year

    2013
  • Photographs

© Inés Tanoira
© Inés Tanoira

The place
Las Gaviotas is a small seaside resort on the coast of Buenos Aires located between the forests of Mar Azul and Mar de las Pampas. A virgin territory of fixed dunes with planted acacias and poplars to which is overlapped an orthogonal trace that defines lots suitable for construction of multifamily developments.
In this case it is an atypical parcel, of just 15 m at the front, with a dense and young poplar plantation, located 300 meters from the beach.

© Inés Tanoira
© Inés Tanoira

The commission
It’s a set of studio apartments for vacation, with a small administration and a house for the owners, in charge of the units’ exploitation. With a change of ownership involved, this property became a new two-room unit. The square footage to be built would be the maximum allowed under code.

Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan

The proposal
The project should fulfill the premise that the resulting volumetric accentuates the set idea by proposing common spaces and making imperceptible the individualization of each unit, without thereby resenting intimacy and privacy. So that each house should have two access and with its own expansions, and controlled views to and from common spaces as well.

© Inés Tanoira
© Inés Tanoira

It was proposed a three-dimensional grid developed on two floors alternating covered, partially covered and open spaces of different scale and use, keeping all the trees from being affected by the proposed construction. In this way the views from the units would be a cutout from the original green landscape of the lot and its vegetation would also serve to achieve privacy between the houses of the assembly and in relation to their neighbors.

© Inés Tanoira
© Inés Tanoira

The functional organization
Passing through the courtyard entrance you access the set by a semi covered directly related to the administration. The ground floor units are reached through a free path through the common areas and you access them by their private expansions. From the two main courtyards and through their own stairs you enter the upper floor units that have private terraces as expansions, which are created as a result of occupying the space reticule.
Each unit consists of a single room with two distinct areas: the sleeping room with a bathroom and a storing sector, and dining and sitting room with an area for cooking.

© Inés Tanoira
© Inés Tanoira

The construction
The work was done in exposed concrete, a material that unifies in a single element structure and finishing. H21 concrete was used with the addition of a fluidifiant so that this mixture, with little amount of water to harden, results very compact and doesn’t require sealing. In the bathroom and kitchen areas was chosen to solve them with dry construction: galvanized pipes structure and pine boards on the exterior walls, and plasterboard on the interior. The floor cloths are also from concrete screed divided with aluminum plates. The openings are of dark bronze anodized aluminum. Electric floor heating is used as heating system combined with salamanders.

© Inés Tanoira
© Inés Tanoira

The furniture
Except the beds, couches and chairs, the rest of the equipment of this house is solved in concrete.

© Inés Tanoira
© Inés Tanoira
Cite: "Las Gaviotas Set / BAK arquitectos" [Conjunto Las Gaviotas / BAK arquitectos] 16 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793329/las-gaviotas-set-bak-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments