the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Takahashi Ippei Office
  6. 2014
  7. CASA O / Takahashi Ippei Office

CASA O / Takahashi Ippei Office

  • 20:00 - 19 August, 2016
CASA O / Takahashi Ippei Office
CASA O / Takahashi Ippei Office, © Ippei Takahashi
© Ippei Takahashi

© Ippei Takahashi © Ippei Takahashi © Ippei Takahashi © Ippei Takahashi + 13

© Ippei Takahashi
© Ippei Takahashi

Text description provided by the architects. This house is located in a built-up part of the Tokyo outskirts, an area full of wooden houses. Its location is so tucked away that it can be difficult to find unless one actually lives in the neighborhood. The neighboring environment is quiet and contains a sense of anonymity peculiar to this area, which feels like a primeval forest. The client for this project wanted some distance from society, but to still enjoy their retirement living a convenient city lifestyle. One day I happened to find a worn-out home which perfectly matched their stipulations. I suggested renovating it. This house looked as old as the other homes in the area, sharing a similar appearance. I thought being part of the area’s unique anonymity would suit my client better, rather than my completely rebuilding the house and making it stand out from its surroundings.

Plan
Plan

This idea led me to design the house in an open manner. I intended to make someone inside really sense their surroundings wherever they might be in the home. I intentionally did not divide the house up by space. Instead, I treated its location as a living environment. I sought to integrate this environment with its built-up surroundings by making the windows (the ones which don’t face other houses’ windows) as large as possible, so that one has a sweeping view of the neighborhood. The wind that passes between the neighboring houses will also be able to blow through this home. I defined the entrance and windows according to external factors. This resulted in significant changes to the in-house environment, so I arranged the basic living essentials to their right places accordingly: an island kitchen where one can cook with their back against the neighboring house's wall, while overlooking an alleyway; an island bathtub in the windiest section of the house; a shower booth in a shadowy area; a gently sloped stairway that makes one sense the existence of the next house’s wall; and storage spaces in dark areas. I designed the house dynamically, not methodologically. The actual living experience is three-dimensional and more fluid than what a ground plan can describe.

© Ippei Takahashi
© Ippei Takahashi

When adding new material, I ensured that it would coexist with what had already been there. This way, one can understand the reconstructed house by seeing the accumulation of its structure and history. For example, I added reinforced beams to the existing wooden frames, and window frames to the exterior of the house in order to expose old pillars.

Section
Section

Until now, when we made plans to live in cities, we lived our lives by dreaming up fantasies: the ideal space, courtyards, the appearance of the city, etc. However, this project strives for a more liberated living environment in a city. Devote yourself to the aimlessly built-up surroundings, recognize them as being like a primeval forest, and spark your real body senses - just like what happens when you spend some summer days in a cottage situated in wild nature. 

© Ippei Takahashi
© Ippei Takahashi

View the complete gallery

About this office
Takahashi Ippei Office
Office
Cite: "CASA O / Takahashi Ippei Office" 19 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793205/casa-o-takahashi-ippei-office/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Ippei Takahashi

日本住宅改造/高桥一平建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.