the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Studio Nicholas Burns
  6. 2016
  7. Julimar Falls House / Studio Nicholas Burns

Julimar Falls House / Studio Nicholas Burns

  • 16:00 - 11 August, 2016
Julimar Falls House / Studio Nicholas Burns
Julimar Falls House / Studio Nicholas Burns, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 24

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    Text description provided by the architects. Located and hour and a half north of Perth in the Chittering valley. The landscape is a combination of cleared areas for farming and bushland. Gently rolling hills and the patch work of vegetation under the vast Western Australian sky provide a great context for the project.

    The climate is one of extremes, hot and dry in summer and cold and damp in winter.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    The house nestles into the steeply sloped hill, providing both a refuge and a frame to connect the occupants to the landscape. The materiality and detailing seek to create a stillness and a neutral backdrop, intensifying the interconnection. The design provides a series of interrelated experiences rather than an static aesthetic response.

    Floor Plan
    Floor Plan

    Materials are chosen to be low maintenance and left unfinished; gradually weathering and forming a patina over time-becoming integrated with the landscape. The intent is a sense of dematerialisation both as an object in the landscape and from within.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    Open living spaces connect to the natural landscape as well as courtyards and a decking area, framing and abstracting nature. Providing contrasts and a variety of connected outdoors areas to sit and or eat.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    These contrasts; of open views, framed views, abstracted courts as well as thin light apertures enliven space and describe the diurnal flow in a series of shadows and hues over the seasons.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    Sounds of nature and the waterfall are a design element given equal importance layering experience in the outdoor spaces.

    Section
    Section
    Section
    Section

    The house provides a private retreat for the owners and also a meeting place for extended family. The north west east wing opens up revealing beds and bathrooms that provide habitation for extended family. When the owners, a retired couple are home alone this area is closed. Leaving a surprising intimacy where the couple’s paths of life unfold.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    The courtyard garden in raised corten beds is productive; producing fruit, herbs and vegetables. An essential element especially when in an isolated location.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    Rammed earth walls huge thermal mass ameliorate temperature fluctuations over the seasons. High performance glazing, ventilation and a geothermal convective system ensure that comfort is maintained and energy consumption is very low.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    Museum grade LED lighting not only displays art at it’s best; the rendering of space and reflected light give the spaces an essential quality without hinderance even without natural light.

    © Peter Bennetts
    © Peter Bennetts

    Cite: "Julimar Falls House / Studio Nicholas Burns" 11 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793065/julimar-falls-house-studio-nicholas-burns/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments