the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. EspacioPropio
  6. 2016
  7. Viewpoint Studio / OficinaTransversal + EspacioPropio

Viewpoint Studio / OficinaTransversal + EspacioPropio

  • 15:00 - 19 August, 2016
Viewpoint Studio / OficinaTransversal + EspacioPropio
Viewpoint Studio / OficinaTransversal + EspacioPropio , © Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz

© Pablo Belenguer Díaz © Pablo Belenguer Díaz © Pablo Belenguer Díaz © Pablo Belenguer Díaz + 25

  • Architects

  • Localization

    18600 Motril, Granada, Espanha
  • Consultancy

    Ignacio Belenguer Zamit
  • Structure

    Estudio Epigram
  • Area

    98.0 m2
  • Year of project

    2016
  • Photographies

    Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz

Text description provided by the architects. Once again, landscape as a main theme of the project. This time, under our feet the fields, as an horizon the see and a vast changing  sky. We were asked to design the first floor extension of a country house, characterized by its random  openings configuration and the “gotelé” texture of the lime walls.

© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz

The requirement of a quick construction and the condition of a viewpoint guided the construction decisions. We looked for a clear relationship with the house and the new construction, not imitating but maintaining its own aesthetic and function.

Section
Section

Just one exterior access, through an sculptural exterior staircases made of rusted steel was planned. As we go up to the sky we have 

a first taste of the views that will be at the studio. Half original roof is used as a terrace, half as a studio. While the limits in between melt with 11 meter sliding windows and sliding timber blinds.

© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz

The rest of  smaller openings, strategically placed, create green leaves squares. The skin is made by Aquapanel boards outside and plasterboard inside, creating a air chamber to ensure thermal comfort and hide the monorail windows in their opened position. As sunscreen, the traditional timber blinds widely used in Mediterranean architecture but reinvented as sliding elements, combining tradition, contemporaneity and coherence with the rest of elements.

© Pablo Belenguer Díaz
© Pablo Belenguer Díaz

View the complete gallery

About this office
EspacioPropio
Office
OficinaTransversal  
Office
Cite: "Viewpoint Studio / OficinaTransversal + EspacioPropio " [Estúdio Mirante / OficinaTransversal   + EspacioPropio ] 19 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792956/viewpoint-studio-oficinatransversal-plus-espaciopropio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.