the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. HHF
  6. 2014
  7. House C / HHF

House C / HHF

  • 05:00 - 8 August, 2016
House C / HHF

© Tom Bisig © Tom Bisig © Tom Bisig © Tom Bisig + 13

  • Team

    HERLACH HARTMANN FROMMENWILER with Markus Leixner
  • Client

    Private
  • General Contractor

    GGS AG Holzbau
  • Gross Floor Area

    205 m2
  • Site Area

    525 m2
  • Building Volume

    668 m3
© Tom Bisig
© Tom Bisig

Text description provided by the architects. House C is a two-story low budget single-family house for a family of 5 in Ziefen, a village near Basel, Switzerland.

The cube and wooden construction can be described as a contemporary variation of a half-timbered farmhouse with a simple distributed standard sized wooden structure. The compact volume is based on a square, insulated partly with an attached layer of unheated spaces on two of its sides. These unheated spaces offer a large porch, a loggia, a wardrobe, boiler room and storage.

© Tom Bisig
© Tom Bisig

The simple plan is organized by a centrally located, load-bearing concrete staircase. The staircase divides the space into a more public and a more private area. The rough use of materials like wood and concrete and the consistent use of industrial materials adjusted to the project's needs, enabled the reduction of construction costs so that the family could afford a custom made home instead of buying a prefab house out of a catalogue.

© Tom Bisig
© Tom Bisig

On the ground floor the simple floor plan is providing a large entrance and wardrobe in the non-insulated wrapping of the building. The core building provides an office space, the master bedroom with bathroom and a spacious bright living room including the kitchen area. The living and kitchen area is fully glazed with an openable glass front towards the large porch alongside the garden. The upper floor provides three smaller sized bedrooms for the children, a bathroom, larger open spaces on both sides of the staircase with open use, as well as a laundry. The large decked loggia is located in the attached layer oriented in westerly direction.

© Tom Bisig
© Tom Bisig

For economic reasons the house has only a foundation and no basement, something rather unusual for Swiss standards. The clients demand for favorable operating costs and high ecological standards is achieved with photovoltaic panels integrated in the roof and a geothermal exchanger. The small budget was met by a high use of prefabricated elements, and a contractor specialized in prefab houses.

© Tom Bisig
© Tom Bisig

View the complete gallery

About this office
HHF
Office
Cite: "House C / HHF" 08 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792757/house-c-hhf/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.