the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Sigurd Larsen
  6. 2016
  7. The Barn House / Sigurd Larsen

The Barn House / Sigurd Larsen

  • 09:00 - 5 August, 2016
The Barn House / Sigurd Larsen
The Barn House / Sigurd Larsen, Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

Courtesy of Sigurd Larsen Courtesy of Sigurd Larsen Courtesy of Sigurd Larsen Courtesy of Sigurd Larsen + 20

  • Architects

  • Location

    Diamond Point, United States
  • General Contractor

    Darrow Mansfield
  • Area

    140.0 sqm
  • Project Year

    2016
Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

Text description provided by the architects. The idea of working with repeated motifs of a barn gable is inspired by the American painters Charles Sheeler and Andrew Wyeth. Sculptural monoliths of barns are oriented according to the sloping landscapes giving interesting compositions where many volumes in various directions can be seen as a layered additive structure.

Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

The house is located in an ensemble of vernacular saddle roofed barns gradually extended and added over the last 200 years. The new extension of the main house continues building on an unplanned system of diversely oriented volumes on a sloping meadow.

Plan
Plan

It contains a large open sleeping space overlooking a clearing in the forest, a bathroom as well as a connecting room used for storage of books from floor to ceiling. The lower level accessed from the outside contains a working space with bath and a utility room.

Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

Each element of the new extension - the building itself, the connector, the deck and the ramp - is given an individual orientation following the existing logic of the old surrounding buildings. Every window is carefully positioned to frame a specific view of the landscape or the surrounding old barns. This way all buildings old and new are directed by the sloping landscape, views and sunlight.

Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

The cedar wood facade is sealed in a local traditional manner by burning the wood until the surface turns black. The result is a lively texture that changes color during the day from a deep monochrome black to a silver grey reflecting the sunlight.

Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Barn House / Sigurd Larsen" 05 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792677/the-barn-house-sigurd-larsen/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.