the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. EOT Design Studio
  6. 2015
  7. Bozorgmehr House / EOT Design Studio

Bozorgmehr House / EOT Design Studio

  • 02:00 - 4 August, 2016
Bozorgmehr House / EOT Design Studio
Bozorgmehr House / EOT Design Studio, © Mahmoud Ganji
© Mahmoud Ganji

© Mahmoud Ganji © Mahmoud Ganji © Mahmoud Ganji © Mahmoud Ganji + 31

  • Architects

  • Location

    Mashhad, Iran
  • Architect in Charge

    Hanieh Alizadeh, Mahmoud Ganji
  • Area

    525.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

  • Construction Team

    Mohsen Asadzadeh, Arsalan Asadzadeh, Khalil Arzhangi
  • Wood & Decoration Construction Team

    Artemis Decoration
  • More Specs Less Specs
© Mahmoud Ganji
© Mahmoud Ganji

Text description provided by the architects. Bozorgmehr house is a single-family house in three stories built in an infill block of a low dense alley in Mashhad, Iran. In this neighborhood most of the blocks are 250 square meters lots and from years ago one or two story villas were built in 60 percent of these lots. As a result of ascending cost of lands, materials, and the construction over years, these single-family houses have been demoed and replaced with two or three story apartments, which occupied most of their yards with a minimum set back. Meanwhile reaching the maximum rentable area or an attractive façade seemed to be more substantial instead of the architectural approaches that resulted spatial qualities.

© Mahmoud Ganji
© Mahmoud Ganji

In bozorgmehr house, we tried to create various dynamic spaces supported with approximate amount of natural light and views of greeneries, while maintaining the coherency and unity of the whole spaces.

© Mahmoud Ganji
© Mahmoud Ganji

To create an effective visual and physical connection between inside and outside, we placed a northern yard and an inner void in the middle of the house and reconfigured the landscaping of the main southern yard.


The northern yard, placed beyond the façade frames, not only connects the adjacent spaces (the entrance, kitchen, and rooms upstairs), but also creates controllable desired views of greeneries next to them. The exterior frames in addition to minimalizing the façade, allows the warm southern sunlight to nourish the northern trees as well.

© Mahmoud Ganji
© Mahmoud Ganji

The void, invites the sunlight into the house that creates a stronger bound between inside and outside. This light is a reflection of environmental changes in the building and generates a relationship between the interior and exterior and results various interior spaces, motions, and a contrast between light and shadow during different hours of day and seasons.

© Mahmoud Ganji
© Mahmoud Ganji
Cite: "Bozorgmehr House / EOT Design Studio" 04 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884