Fine Arts Museum / Estudio Barozzi Veiga

Fine Arts Museum / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges© Simon Menges© Simon Menges© Simon Menges+ 15

  • Architect In Charge:Fabrizio Barozzi , Alberto Veiga
  • Project Leader:Katrin Baumgarten
  • Project Team:Paola Calcavecchia, Shin Hye Kwang, Maria Eleonora Maccari, Anna Mallen, Verena Recla, Laura Rodriguez, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre, Cecilia Vielba
  • Local Architect:Schwander & Sutter Architekten
  • Project Manager:Walter Dietsche Baumanagement AG
  • Landscape Architect:Paolo Bürgi Landschaftsarchitekt
  • Structural Engineer:Ingenieurbüro Flütsch
  • Services Engineers:Waldhauser Haustechnik AG Brüniger + Co. AG Niedermann Planung GmbH
  • Façade Consultant:x-made SLP
  • Lighting Consultant:MichaelJosefHeusi GmbH
  • Museum Expert:BOGNER.CC - die museumsplaner
  • Building Physics:Kuster + Partner AG
  • Security Consultant:Mullis+Cavegn AG
  • Fire Protection Consultant:Balzer Ingenieure AG, AFC - Air Flow Consulting AG
  • Door Consultant:Brütsch Elektronik AG
  • Signage:Weiersmüller Bosshard Grüninger WBG | AG
  • City:Chur
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Simon Menges
© Simon Menges

Text description provided by the architects. The extension of the Villa Planta, which will accommodate the Bündner Kunstmuseum, is an exercise of integration within an urban ensemble. Despite the stringent limitations of the plot, the design strives to minimize its exterior volume by inverting the program’s logical order. Hence, a new public space is generated that incorporates the garden that surrounds the Villa and is integrated with the gardens of the nearby buildings.

© Simon Menges
© Simon Menges

This programmatic reversal consists of situating the exhibition spaces below ground level, in such a way that the emerging volume, above street level, contains only the public access spaces. The volume’s reduced footprint makes it possible to extend the existing garden and improves the cohesion of the ensemble.

Plan 0
Plan 0
Plan -1
Plan -1

The extension is understood as an autonomous building, independent from the historical building, even though the design’s main efforts are aimed at reinterpreting those concepts that allow an architectural dialogue to be established between the two buildings in a clear and coherent relationship that is a continuum between the Villa Planta and its extension.

© Simon Menges
© Simon Menges

This dialogue between the new and the old buildings is based upon the equilibrium that exists between their classical structures, a clear reference to the Palladian in uence in Villa Planta, and to its ornamentation. As for their spatial organization, both buildings present a central symmetrical plan and both use geometry as a tool for cohesion. In the extension, this classical configuration also makes it possible to simplify the structural system and to organize the exhibition halls on the lower levels.

Elevation
Elevation
Section
Section

As for the ornamentation system, the Villa Planta’s ornaments speak of the Oriental in uences of its origins, while in the extension, the compositional system of the facades reinforces its expressivity and autonomy with respect to the Villa. Each building displays its own identity, based on common principles (structure and ornament), to reinforce the idea of a whole.

© Simon Menges
© Simon Menges

The process of the purging of super uous elements which began with the designs for Piloña and Lausanne reaches a point of maturity in the Bündner Museum. Here, the design strips away everything that is not structure, construction and programmatic division, all united in a single whole.

© Simon Menges
© Simon Menges

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chur, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fine Arts Museum / Estudio Barozzi Veiga" 03 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792507/fine-arts-museum-barozzi-veiga> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Simon Menges

瑞士的Bündner 美术馆 / Barozzi Veiga

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.